Sweet (Video)

Common

  • Common, dawniej Common Sense, właśc. Lonnie Rashid Lynn, Jr. (ur. 13 marca 1972 w Chicago w stanie Illinois) – amerykański raper znany z tekstów skupiających się na miłości i duchowości.

    Lonnie Jr. miał sześć lat, kiedy jego rodzice się rozwiedli. Common działalność artystyczną rozpoczął z trio C.D.R., które otwierało koncerty m.in. N.W.A i Big Daddy Kane’a. Raper musiał zrezygnować z muzykowania z kolegami, kiedy rozpoczął studia na Florida A&M University. Nauka nie potrwała jednak długo i już w 1992 roku zadebiutował singlem „Take It EZ”, który zapowiadał jego debiutancką płytę, Can I Borrow a Dollar?, opatrzoną pseudonimem Common Sense. Tenże album spotkał się z uznaniem i osiągnął sukces komercyjny.

    Dyskografia

    Albumy

    • Can I Borrow a Dollar? (1992)
    • Resurrection (1994)
    • One Day It'll All Make Sense (1997)
    • Like Water for Chocolate (2000)
    • Electric Circus (2002)
    • Be (2005)
    • Finding Forever (2007)
    • Universal Mind Control (2008)
    • The Dreamer, The Believer (2011)

    Kompilacje

    • Thisisme Then: The Best of Common (2007)
    • Go! Common Classics (2010)[1]

    Filmografia

    Nagrody/Nominacje

    • BET Awards
      • 2006: Best Male Hip-Hop Artist, nominacja
      • 2003: Video of the Year („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nagroda
      • 2003: Viewer’s Choice („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
      • 2003: Best Collaboration („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
    • BET Hip Hop Awards
      • 2006: Element Award- Lyricist of the Year, nagroda
      • 2006: Hip-Hop Video of the Year („Testify”), nominacja
      • 2007: Lyricist of the Year, nagroda
      • 2007: CD of the Year: „Finding Forever” nagroda
    • Black Reel Awards
      • 2003: Best Film Song („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nagroda
    • Grammy Awards
      • 2006: Best Rap Performance by a Duo or Group („The Corner”), nominacja
      • 2006: Best Rap/Sung Collaboration („They Say”), nominacja
      • 2006: Best Rap Album (Be), nominacja
      • 2006: Best Rap Solo Performance („Testify”), nominacja
      • 2003: Best Song Written for a Motion Picture/Television Movie („Love of My Life (An Ode to Hip-Hop)”), nominacja
      • 2003: Best R&B Song („Love of My Life (An Ode to Hip-Hop)”), nagroda
      • 2003: Best Urban/Alternative Performance („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
      • 2001: Best Rap Solo Performance („The Light „), nominacja
    • Image Awards
      • 2006: Outstanding Music Video („Testify”), nominacja
      • 2006: Outstanding Male Artist, nominacja
      • 2003: Outstanding Duo or Group („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
      • 2003: Outstanding Song („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
      • 2003: Outstanding Music Video („Love of My Life (Ode to Hip-Hop)”), nominacja
    • MTV Video Music Awards
      • 2006: Best Hip-Hop Video („Testify”), nominacja
      • 2005: Best Hip-Hop Video („Go”), nominacja
      • 2003: MTV2 Award („Come Close”), nominacja
      • 2001: Best Hip-Hop Video („Geto Heaven Remix T.S.O.I.”), nominacja
    • Soul Train Awards
      • 2006: Best R&B/Soul Single by a Duo or Group („Supastar”), nominacja
      • 2006: Best Music Video („Testify”), nominacja
    • Vibe Awards
      • 2005: Reelest Video („The Corner”), nominacja
    • Nagroda Akademii Filmowej
      • 2015: Music - Original Song („Glory"), Oscar

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform