Sunday Mondays

Vanessa Paradis

  • Vanessa Chantal Paradis (ur. 22 grudnia 1972 w Saint-Maur-des-Fossés) – francuska piosenkarka, aktorka i modelka.

    Biografia

    Przyszła na świat na przedmieściach Paryża. Dzieciństwo spędziła w Villiers-sur-Marne, chodziła do liceum Pablo Picasso w Fontenay-sous-Bois. Pierwszy raz wystąpiła na scenie za sprawą swojego wujka Didiera Paina, producenta muzycznego, który zaproponował jej występ w amatorskim przesłuchaniu "L'école des enfants". Zaśpiewała tam piosenkę "Emilie Jolie", która została pokazana we francuskiej telewizji 3 maja 1980 roku. Vanessa miała wówczas siedem lat.

    Pięć lat później, jej wujek zarejestrował piosenkę Vanessy "La magie des surprises-parties". Utwór ten nigdy nie został wydany na singlu, ale dzięki niemu doszło do spotkania z kompozytorem Franckiem Langolffem i twórcą tekstów Etienne'em Roda-Gilem, którzy obiecali napisać piosenkę dla Vanessy. Utwór "Joe le taxi" został wydany w 1986 roku i stał się ogólnoeuropejskim przebojem. Vanessa miała wtedy 14 lat. W 1987 roku Vanessa nagrała swój pierwszy album, zatytułowany M&J. Właśnie z jej pierwszej płyty pochodzą przeboje m.in. "Marylin et John", "Manolo Manolette", "Coupe, coupe".

    Pierwszym filmem, w którym zagrała był Noce Blanche (1989) w reżyserii Jeana-Claude'a Brisseau. Rola wrażliwej, zakochanej w nauczycielu nastolatki przyniosła jej pierwszą filmową nagrodę – Cesara w kategorii najlepiej zapowiadającej się aktorki 1990 roku. Po sukcesie pierwszej płyty, przyszedł czas na kolejną zatytułowaną "Variations sur le même t'aime", nagraną z pomocą Serge'a Gainsbourga.

    W 1991 roku Vanessa podpisała kontrakt na 3 mln franków z firmą Chanel, jako nowa twarz perfum Coco Chanel. W kampanii reklamowej ukazana została pod postacią ptaka w pozłacanej klatce. Fotografem był Jean-Paul Goude. Jej trzeci album został przygotowany we współpracy z Lennym Kravitzem w Nowym Jorku i wydany w 1992 roku. Zawierał m.in. hity "Sunday Mondays" i "Be My Baby".

    W 1994 zaczęła pracę u boku Gérarda Depardieu nad drugim filmem pt. Elisa w reżyserii Jeana Beckera. Odegrała główną rolę nieporadnej sieroty Marie, błąkającej się po ulicach Paryża w celu odnalezienia swojego ojca i dokonania na nim zemsty. Film wszedł na ekrany kin w 1995 roku i zebrał pozytywne opinie krytyków. Vanessa otrzymała wiele pochwał za znakomitą grę aktorską, a Gérard Depardieu podsumował pracę z nią słowami: "Stale zaskakiwała mnie swoją siłą, którą w to wkładała. Posiada wszystko co potrzebne, by zostać wielką aktorką".

    W 1997 roku na ekrany kin francuskich wszedł film Jak kochają czarownice, w którym zagrała wspólnie z Jeanne Moreau. Kolejną produkcją filmową w jakiej wystąpiła był film Dziewczyna dla dwóch z Alainem Delonem i Jeanem-Paulem Belmondo w reżyserii Patrice'a Leconte. Z Lecontem ponownie spotkała się na planie filmu Dziewczyna na moście, gdzie partnerował jej Daniel Auteuil.

    Od roku 1998 Vanessa była związana z aktorem Johnnym Deppem. W 2000 Vanessa Paradis wydała kolejny album z którego singlami były m.in. "Pourtant" (teledysk nakręcony przez Johnny'ego) i "Commando". W 2005 roku ukazała się jej płyta koncertowa Au Zénith.

    Następnie zagrała w kolejnych filmach: Atomik Circus - Le retour de James Bataille (2004), Mon ange (2005) – pierwszy długometrażowy film Serge'a Frydmana i scenarzysty Patrice'a Leconte.

    Pod koniec roku 2007 wydała album Divine Idylle (Johnny Depp wyreżyserował oraz wystąpił w teledysku do piosenki L'incendie )

    W 2008 została wiodącą modelką, tzw. twarzą firmy Miu Miu.

    Dyskografia

    Albumy

    • M & J (1988)
    • Variations Sur Le Même T'aime (1990)
    • Vanessa Paradis (1992)
    • Live (1994)
    • Bliss (2000)
    • Au Zénith (2001)
    • Divinidylle (2007)
    • Divinidylle Tour (2008)
    • Best of... (2009)
    • Une nuit à Versailles (2010)
    • Love Songs (2013)
    • Love Songs Tour (2014)

    Single

    • "Joe le Taxi" (#1 przez 14 tygodni, 1987)
    • "Manolo Manolete" (#10, 1988)
    • "Marilyn & John" (#4, 1988)
    • "Maxou" (#13, 1988)
    • "Coupe Coupe" (#20, 1989)
    • "Tandem" (#22, 1990)
    • "Dis Lui Toi Que Je T'aime" (#41, 1990)
    • "Be My Baby" (#5, 1992)
    • "Sunday Mondays" (#41, 1992)
    • "Commando" (#43, 2000)
    • "Divine Idylle" (2007)
    • "L'incendie" (2007)
    • "Il Y A" (2009)
    • "Joe le Taxi" (#3, 1988)
    • "Be My Baby" (#6, 1992)
    • "Sunday Mondays" (#49, 1993)
    • "Just As Long As You Are There" (#57, 1993)

    Filmografia

    • 1989: Białe małżeństwo (Noce blanche) jako Mathilde Tessier
    • 1995: Élisa jako Marie
    • 1997: Jak kochają czarownice (Un Amour de sorcière) jako Morgane
    • 1998: Dziewczyna dla dwóch (Une chance sur deux) jako Alice Tomaso
    • 1999: Dziewczyna na moście (La Fille sur le pont) jako Adele
    • 2004: Billy i Colette jako Colette
    • 2004: Atomik Circus – Le retour de James Bataille jako Concia
    • 2004: Tony'n'Tina's Wedding jako Marina Galino
    • 2005: Magiczna karuzela (The Magic Roundabout) jako Margote (fran.) (głos)
    • 2005: The Gypsy's Curse
    • 2010: Heartbreaker. Licencja na uwodzenie (L'arnacoeur) jako Juliette
    • 2010: Przygoda w Paryżu (Un monstre à Paris) jako Lucille (głos)
    • 2011: Café de flore jako Jacqueline
    • 2012: Dom w Bretanii (Cornouaille)

    Nagrody

    • 1990: Białe małżeństwo – Nagroda Główna César – najbardziej obiecująca aktorka
    • 2000: Dziewczyna na moście – (nominacja) César – najlepsza aktorka

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform