Alexander Klaws

  • Alexander Klaws (ur. 3 września 1983 r. w Ahlen (Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia) – niemiecki wokalista.

    Kariera

    W 2001 r. wystąpił z zespołem "Intet", którego wokalistą był Sławek Skubała. To była jedna z ostatnich tras tego zespołu. Kariera Alexandra Klawsa zaczęła się w 2002 r. kiedy to udał się na casting do pierwszej niemieckiej edycji programu Idol (Deutschland sucht den Superstar). Wcześniej występował jedynie z amatorskimi zespołami, miał też na koncie występ w programie "Mini Playback Show".
    23 grudnia 2002 wydany został singel We Have A Dream w wykonaniu Alexandra oraz pozostałych finalistów programu. Utwór napisał i skomponował znany z zespołu Modern Talking Dieter Bohlen. Singel podobnie jak i album United stały się błyskawicznie wielkimi przebojami otwierając młodym muzykom drogę do wielkiej kariery.

    Alexander wygrał cały program i w nagrodę nagrał z Bohlenem solowy album. Poprzedzający go singel Take Me Tonight powtórzył sukces We Have A Dream i United, także płyta Take Your Chance zyskała ogromną popularność. Jesienią 2003 Klaws nagrał kolejny premierowy utwór - Free Like The Wind, który znalazł się też na ścieżce dźwiękowej filmu Held der Gladiatoren i ponownie stał się przebojem.

    Był zapowiedzią kolejnego albumu, którego premiera z powodu nieporozumień z Bohlenem opóźniała się. Poprzedziły go jeszcze dwa single - Behind The Sun oraz Sunshine After The Rain (ten drugi już bez kompozytorsko-producenckiej opieki Bohlena). Album Here I Am ostatecznie ukazał się latem 2004 i początkowo znalazł się nawet na szczycie listy najlepiej sprzedających się albumów w Niemczech, ale szybko z niej spadł. Jesienią wydano jeszcze jeden singel promujący tę płytę, ale tytułowy utwór Here I Am większej popularności nie osiągnął.

    Zimą 2005 ukazał się kolejny singel - All (I Ever Want) / Alles - duet z musicalową wokalistką Sabriną Weckerlin. Sam utwór pochodził z musicalu "Trzej muszkieterowie", gdzie Sabrina występowała. Umiarkowana popularność jaką zdobyło nagranie spowodowała roczną przerwę w karierze Alexandra. W międzyczasie zaliczył aktorski debiut w jednym z seriali telewizji ARD. Nagrał przy tej okazji dwie premierowe piosenki, które jednak oficjalnie nie zostały wydane.
    Dotychczasowa formuła Alexandra zadawała się wyczerpywać, więc kolejny album miał być utrzymany w nieco bardziej rockowym stylu niż dotychczasowe. Jego zapowiedzią był wydany 24 lutego 2006 singel Not Like You, którego osiągnięcia na listach przebojów były porównywalne do dwóch poprzednich. Dwa tygodnie później wydano album Attention!, którego popularność była niestety jeszcze mniejsza.

    Z końcem marca 2006 Alexander rozstał się z kierującą do tej pory jego karierą firmą 19 Entertainment Ltd. Od 1 maja jego interesy są reprezentowane przez cruiser-records music GmbH.

    10.12.2006 odbyła się w berlińskim Theater des Westens premiera musicalu Taniec Wampirów, w reżyserii Romana Polańskiego, gdzie Alexander wcielił się w rolę Alfreda. Przedstawienie było grane do 30 marca 2008r.

    4 kwietnia 2008 roku na rynek trafił jego czwarty album pod tytułem Was Willst Du Noch?!.

    Od 2008 do 2010 roku można go było oglądać jako Larsa Hauschke w telenoweli Sat.1 Anna und die Liebe.

    Obecnie Alexander zaangażowany jest w niemieckiej wersji musicalu Tarzan w teatrze Neue Flora w Hamburgu, gdzie wciela się w tytułową rolę. Tam też poznał swoją obecną dziewczynę, Nadję Scheiwiller, która również należy do obsady musicalu.

    Dyskografia (kariera solowa)

    Albumy

    • 2003 Take Your Chance (#1 w Niemczech)
    • 2004 Here I Am (#1 w Niemczech)
    • 2006 Attention! (#20 w Niemczech)
    • 2008 Was Willst Du Noch?! (#28 w Niemczech)

    Single

    • 2003 Take Me Tonight (#1 w Niemczech)
    • 2003 Stay With Me (#9 w Niemczech)
    • 2003 Free Like The Wind (#1 w Niemczech)
    • 2004 Behind The Sun (#2 w Niemczech)
    • 2004 Sunshine After The Rain (#5 w Niemczech)
    • 2004 Here I Am (#19 w Niemczech)
    • 2005 All (I Ever Want) / Alles (feat. Sabrina Weckerlin) - (#12 w Niemczech)
    • 2006 Not Like You (#16 w Niemczech)
    • 2008 Welt (#65 w Niemchech)

    Dyskografia (z Deutschland sucht den Superstar)

    Album

    • 2003 United (#1 w Niemczech)

    Single

    • 2002 We Have A Dream (#1 w Niemczech)

    DVD

    • 2003 Deutschland sucht den Superstar (#4 w Niemczech)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform