Ai Se Eu Te Pego

Michel Teló

  • Michel Teló (ur. 21 stycznia 1981 w Medianeira) – brazylijski piosenkarz, tancerz oraz kompozytor.

    Biografia

    Michel Teló urodził się w stanie Paraná. Michel jest najmłodszym z trojga dzieci. Jego rodzice Aldoir i Leonilda Teló byli właścicielami piekarni. Ma dwóch braci: Teo Teló - producent muzyczny, Teofilo Teló - jego impresario. Jego kariera muzyczna rozpoczęła się gdy jako chłopiec odbył swój solowy występ w szkolnym chórze z piosenką "Meu querido, meu velho,meu amigo ", Roberta Carlosa i Erasmosa Carlosa.

    Teló zaczynał w dwóch grupach muzycznych, ale jedna z nich zapoczątkowała jego karierę. Grupa Grupo Tradição gdzie był wokalistą, dała mu znaczenie na scenie muzycznej. Największe hity zespołu to: "Barquinho", "O Caldeirão", "Pra Sempre Minha Vida", "A Brasileira", oraz "Eu Quero Você". Michel gra także na akordeonie, harmonijce i gitarze. W wieku 12 lat dołączył do grupy Grupo Guri, gdzie także był wokalistą.

    W 2011 roku wydał wielki światowy hit "Ai Se Eu Te Pego" (aj, jeśli Cię złapie). Ta piosenka stała się międzynarodowym przebojem po tym, gdy brazylijski piłkarz Neymar tańczył do niej w video opublikowanym na You Tube .

    Obecnie Michel Teló mieszka w Campo Grande, Mato Grosso do Sul. Od 2008 roku był żonaty z Aną Caroliną Lago (dentystką). 10 lutego 2012 wzięli rozwód.

    Od lutego 2012 roku Michel związany jest z aktorką brazylijską Thais Fersoza.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2009: Balada Sertaneja
    • 2010: Michel Teló - Ao Vivo
    • 2011: Michel na Balada
    • 2013: Michel Teló - Sunset

    Single

    • 2009: Ei, psiu! Beijo, me liga
    • 2010: Amanhã sei lá
    • 2010: Fugidinha
    • 2011: Se intrometeu
    • 2011: Larga de Bobeira
    • 2011: Ai se eu te pego!
    • 2011: Eu te amo e Open Bar
    • 2012: If I Catch You
    • 2012: Bara Bará Bere Berê
    • 2012: É Nóis Fazer Parapapa feat. Sorriso Maroto
    • 2012: Pra ser perfeito
    • 2013: Love Song
    • 2013: " Amiga da Minha Irma"
    • 2013: Levemente Alterado feat. Bruninho e Davi
    • 2013: Maria
    • 2013: Se Tudo Fosse Fácil feat. Paula Fernandes
    • 2010: Alô (Léo & Junior feat. Michel Teló)
    • 2013: Como le gusta a tu cuerpo (Carlos Vives part. Michel Teló)

    Linki zewnętrzne

    Michel Telo Official Website

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform