Foreigner

  • Foreigner – zespół rockowy założony w 1976 roku w Nowym Jorku przez Micka Jonesa i Iana McDonalda. Zadebiutowali w 1977 roku płytą Foreigner, która odniosła spory sukces.

    Skład

    • Mick Jones – gitara, pianino, instrumenty klawiszowe (od 1976)
    • Michael Bluestain – instrumenty klawiszowe (od 2008)
    • Thom Gimbel – saksofon, gitara, flet (od 1995)
    • Kelly Hansen – wokal (od 2005)
    • Chris Frazier – perkusja( od 2012)
    • Jeff Pilson – gitara basowa (od 2004)
    • Bruce Watson - gitara (od 2011)

    Byli członkowie zespołu

    • Lou Gramm - wokal (1976-1990, 1992-2003)
    • Bruce Turgon - bas (1993-2002)
    • Denny Carmassi - perkusja (2002)
    • Mark Schulman - perkusja (1993-1995, 2000-2002)
    • Brian Tichy - perkusja (1998-2000)
    • Ron Wikso - perkusja (1995-1998)
    • Rick Wills - bas (1979-1992)
    • Johnny Edwards - wokal, gitara rytmiczna (1990-1992)
    • Dennis Elliott - perkusja (1976-1991)
    • Ian McDonald - rytmiczna gitara, keyboard, saksofon, flet, wokal (1976-1980)
    • Al Greenwood - keyboard, syntezator (1976-1980)
    • Ed Gagliardi - bas, wokal (1976-1979)
    • Andrew Peters - perkusja (1992-1
    • Jason Sutter – perkusja (od 2009-2011)
    • Jason Bonham – perkusja, wokal(2004–07, 2007–08)
    • Bob Mayo - keyboard, rytmiczna gitara (1980-1982)
    • Johnny Edwards - wokal, gitara (1990-1992)

    Dyskografia

    • Foreigner (1977)
    • Double Vision (1978)
    • Head Games (1979)
    • 4 (1981)
    • Records (1982)
    • Agent Provocateur (1984)
    • Inside Information (1987)
    • Unusual Heat (1991)
    • The Very Best of (1992)
    • The Very Best of... and Beyond (1992)
    • Classic Hits Live/Best of Live (1993)
    • JukeBox Hero: Best of (1994)
    • Mr. Moonlight (1994)
    • The Platinum Collection (1999)
    • Rough Diamonds #1 (1999)
    • Hot Blooded and Other Hits (2000)
    • Anthology: Jukebox Heroes (2000)
    • Complete Greatest Hits (2002)
    • The Definitive (2002)
    • The Essentials (2005)
    • Extended Versions (2006)
    • The Definitive Collection (2006)
    • Can't slow down (2009)
    • Feels Like The First Time (2011) 2CD acoustiqe / juke box heros

    Single

    Z Foreigner:

    • "Feels Like The First Time" (1977) #4 US, #39 UK
    • "Cold as Ice" (1977) #6 US, #24 UK
    • "Long, Long Way From Home" (1978) #20 US

    Z Double Vision:

    • "Hot Blooded" (1978) #3 US, #42 UK
    • "Double Vision" (1978) #2 US
    • "Blue Morning, Blue Day" (1979) #15 US, #45 UK

    Z Head Games:

    • "Dirty White Boy" (1979) #12 US
    • "Head Games" (1979) #14 US
    • "Women" (1980) #41 US

    Z 4:

    • "Urgent" (1981) #4 US, #54 UK
    • "Waiting for a Girl Like You" (1981) #2 US, #8 UK
    • "Juke Box Hero" (1982) #26 US, #48 UK
    • "Break It Up" (1982) #26 US
    • "Luanne" (1982) #75 US
    • "Urgent" (re-release) (1982) #45 UK

    Z Agent Provocateur:

    • "I Want to Know What Love Is" (1984) #1 US, #1 UK
    • "That Was Yesterday" (1985) #12 US, #28 UK
    • "Reaction to Action" (1985) #54 US
    • "Down on Love" (1985) #54 US

    Z Inside Information:

    • "Say You Will" (1987) #6 US, #71 UK
    • "I Don't Want to Live Without You" (1988) #5 US, #91 UK
    • "Heart Turns to Stone" (1988) #56 Uk

    Z Mr. Moonlight:

    • "White Lie" (1994) #58 UK
    • "Until the End of Time" (1995) #42 US

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform