Bloc Party

  • Bloc Party – angielska grupa rockowa powstała w 2002 r. Poprzednie nazwy zespołu to: Superheroes of BMX, The Angel Range, Diet oraz Union. Obecna nazwa została ustalona we wrześniu 2003 roku. Pochodzi ona od słów block party (mały, organizowany przez społeczność osiedlową festiwal, na którym występują okoliczne grupy muzyczne). Jak zaznacza sama grupa, brak litery "K" w nazwie jest spowodowany jedynie względami estetycznymi, nie zaś aluzją do Soviet Bloc (blok socjalistyczny) czy Bloc Québécois (Blok Quebecu).

    Skład

    • Kele Okereke – wokal, gitara
    • Russell Lissack – gitara
    • Gordon Moakes – gitara basowa, wokal wspierający
    • Matt Tong – perkusja

    Dyskografia

    Albumy

    • Silent Alarm – 2005
    • Silent Alarm Remixed – 2005
    • A Weekend in the City – 2007
    • Intimacy - 2008
    • Intimacy Remixed – 2009
    • Four - 2012

    EP

    • Bloc Party EP – 2004
    • Little Thoughts EP – 2004
    • Two More Years EP – 2005

    Single

    • "She's Hearing Voices" – 2004
    • "Banquet/Staying Fat" – 2004
    • "Little Thoughts" – 2004
    • "Helicopter" – 2004
    • "Tulips" – 2005
    • "So Here We Are" – 2005
    • "Banquet" – 2005
    • "The Pioneers" – 2005
    • "Two More Years" – 2005
    • "The Prayer" – 2007
    • "I Still Remember" – 2007
    • "Hunting for Witches" – 2007
    • "Flux" – 2007
    • "Talons" - 2008
    • "One Month Off" - 2009
    • "Signs" - 2009
    • "One More Chance" - 2009

    Covery innych zespołów

    • Fort Minor - Bloc Party (cover piosenki Banquet)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform