Chita Rivera

  • Chita Rivera (ur. 23 stycznia 1933 w Waszyngtonie) – amerykańska piosenkarka, aktorka i tancerka.

    Biografia

    Pierwsze jej występy zorganizował jej brat w piwnicy ich domu. Zdobyła stypendium Georga Balanchine w szkolnym American Ballet w Nowym Jorku i studiowała tam przez trzy lata. W 1952 roku w castingu w firmie objazdowej z Call Me Madam została zatrudniona. Po powrocie do Nowego Jorku otrzymała główną rolę tancerki w Guys and Dolls na Broadwayu, a następnie dołączyła do chóru w Can-Can. Za rolę Anity w musicalu West Side Story otrzymała nominację do nagrody Tony. W 1984 roku zagrała w musicalu The Rink i otrzymała nagrodę Tony. W 1986 roku w wypadku samochodowym doznała złamania nogi. Po wielu miesiącach rehabilitacji powróciła do show-biznesu występując w kabarecie na statkach wycieczkowych. W 1993 roku wróciła do Broadwayu, gdzie zagrała rolę bogini Aurora w musicalu Kiss of the Spider Woman za którą otrzymała drugą nagrodę Tony, a w 2003 roku otrzymała kolejną nominację do nagrody Tony za rolę w musicalu Nine. W 2009 roku została odznaczona Medalem Wolności.

    Filmografia

    film

    • 1969: Słodka Charity jako Nickie
    • 1978: Klub samotnych serc sierżanta Pieprza jako Gość
    • 2002: Chicago jako Nickie
    • 2006: Kalamazoo? jako Giannina

    seriale

    • 1971: The New Dick Van Dyke Show jako Connie Richardson
    • 1977: Once Upon a Brothers Grimm jako Piernikowa pani (sekwencja Jaś i Małgosia")
    • 1981: Pippin: His Life and Times jako Fastrada
    • 1987: Mayflower Madam jako Risa Dickstein

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform