Winds of Plague

  • Winds of Plague – amerykańska grupa deathcore'owa z Upland.

    Początkowo zespół nosił nazwę "Bleak December", lecz członkowie postanowili ją zmienić na Winds of Plague w kwietniu roku 2005. Nazwa pochodzi z tekstu do utworu Endless grupy Unearth, który znajduje się na ich minialbumie noszącym również tytuł Endless. Swój niepowtarzalny styl gry zawdzięczają połączeniu elementów deathcore'u oraz metalu symfonicznego z domieszką blackened death metalu.

    Muzycy

    Obecny skład zespołu

    • Jonathan Cooke (Johnny Plague) – śpiew (od 2002)
    • Nick Eash – gitara elektryczna (od 2002 gitara basowa, od 2003 gitara elektryczna)
    • Nick Piunno – gitara elektryczna (od 2002)
    • Art Cruz – perkusja (od 2009)
    • Alana Potocnik – keyboard (od 2009)
    • Andrew Glover – gitara basowa (od 2006)

    Byli członkowie zespołu

    • Josh Blackburn – gitara elektryczna (2002-2004)
    • Raffi – perkusja (2007)
    • Chris Cooke – keyboard (2003−2006)
    • Matt Feinman – keyboard (2007−2008)
    • Kevin Grant – gitara basowa (2004−2005)
    • Paul Salem – gitara basowa (2005)
    • Corey Fine – perkusja (2002−2004)
    • Jeff Tenney – perkusja (2004-2008)
    • Kristen Randall – keyboard (2008-2009)
    • Brandon Pitcher – keyboard (2002-2003)
    • Lisa Marx – keyboard (w październiku 2009 chwilowo zastąpiła Kristen Randall do czasu przyjścia Alany Potocnik)

    Dyskografia

    • A Cold Day in Hell (2005, Recorse Records)
    • Demo (2006, Century Media Records)
    • Angels of Debauchery (2007, Century Media Records)
    • Stronger Than All (Split z Loyal to the Grave i xAFBx, 2008)
    • Decimate the Weak (2008, Century Media Records)
    • The Great Stone War (2009, Century Media Records)
    • Against the World (2011, Century Media Records)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform