Mandy Moore

  • Mandy Moore, właśc. Amanda Leigh Moore (ur. 10 kwietnia 1984) – amerykańska aktorka, piosenkarka i choreografka.

    Jako aktorka zadebiutowała w filmie Garry’ego Marshalla Pamiętnik księżniczki, obok Anne Hathaway i Julie Andrews.

    W wieku 15 lat Moore wydała debiutancką płytę So Real (1999), która zawierała przebojowy singel "Candy". W 2001 roku Moore wydała swoją drugą płytę zatytułowaną Mandy Moore, zawierającą takie przeboje jak: "In My Pocket", "Cry" oraz "Crush". Na scenie Moore występowała wspólnie z *NSYNC i Backstreet Boys.

    Jej były partner życiowy to amerykańska gwiazda tenisa Andy Roddick. 10 marca 2009 roku wyszła za mąż za Ryana Adamsa.

    Filmografia

    • 1996: Street Rats
    • 2000: Magic Al and the Mind Factory, jako Brittany Foster
    • 2001: Summer Music Mania 2001
    • 2001: A new princess, jako ona sama
    • 2001: Pamiętnik księżniczki (The Princes diaries), jako Lana Thomas
    • 2002: Bubblegum Babylon, jako ona sama
    • 2002: Wszystko czego pragnę (Try Seventeen), jako Lisa
    • 2002: Szkoła uczuć (A walk to remember), jako Jamie Sullivan
    • 2003: Uwierz w miłość (How to deal), jako Halley Martin
    • 2004: Wszyscy święci! (Saved!), jako Hilary Faye
    • 2004: Córka prezydenta (Chasing Liberty), jako Anna Foster
    • 2005: Romanse i papierosy (Romance & Cigarettes), jako Baby
    • 2006: Koniec świata (Southland Tales), jako Madeline Frost Santaros
    • 2006: Jak zostać gwiazdą (American Dreamz), jako Sally Kendoo
    • 2007: Licencja na miłość (License to Wed), jako Sadie Jones
    • 2007: Dedykacja (Dedication), jako Lucy Reilly
    • 2007: A właśnie, że tak! (Because I Said So), jako Milly
    • 2010: Zaplątani (Tangled), jako Roszpunka
    • 2010: Swinging with the Finkels
    • 2010: Twist of Fate jako Chtissie
    • 2011: Gry małżeńskie (Love, Wedding, Marriage), jako Ava

    Seriale

    • 2000-2002: Nikki, jako tancerka (gościnnie)
    • 2001: Hoży doktorzy (Scrubs), jako Julie Quinn (gościnnie)
    • 2005: Jak poznałem waszą matkę (How I met your mother), jako Amy (gościnnie)
    • 2005: Ekipa (Entourage), sezon 2, jako Mandy Moore
    • 2010: Chirurdzy (Grey's Anatomy), sezon 6, jako Mary (gościnnie)

    Dyskografia

    • 1999: So Real
    • 2000: I Wanna Be with You
    • 2001: Mandy Moore
    • 2003: Coverage
    • 2004: The Best of Mandy Moore
    • 2005: Candy
    • 2006: The lyrics of Mandy Moore
    • 2007: Wild Hope
    • 2009: Amanda Leigh

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform