Wild Girl (vs DJ Yass Carter)

Kat Deluna

  • Kathleen Emperatriz DeLuna), pseud. Kat DeLuna – amerykańska wokalistka, autorka tekstów muzycznych oraz tancerka pochodzenia dominikańskiego. Zaistniała w roku 2007 wydając na amerykański rynek muzyczny album 9 Lives, który sprzedał się na całym świecie w nakładzie ponad 100 tysięcy egzemplarzy. Obecnie należy do trzech wytwórni płytowych – Epic Records, Konvict Muzik oraz Universal Music.

    Biografia

    Kathleen DeLuna urodziła się w Nowym Jorku w dzielnicy Bronx, w Stanach Zjednoczonych, jednak w dzieciństwie wyemigrowała z rodziną do ojczyzny jej rodziców, Dominikany, gdzie stawiała swoje pierwsze kroki w karierze muzycznej. Gdy miała dziewięć lat napisała swoją pierwszą piosenkę, natchniona rozwodem rodziców. W 'Estoy Triste' (Jestem smutna) mówi swojej mamie jak czuje się w zaistniałej sytuacji i prosi ją, aby przestała płakać przez tatę. W wieku dwunastu lat została zaproszona na scenę przez popularną w Ameryce Łacińskiej wokalistkę Milly Quezada; był to pierwszy występ DeLuny przed tak liczną publicznością. Po ukończeniu trzynastu lat DeLuna zgłosiła się na przesłuchanie dotyczące stworzenia grupy muzycznej organizowane przez gazetę The Village Voice. Dzięki temu, nastoletnia wówczas artystka zasiliła hip hop/R&B grupę o nazwie Swallower. Po kilku latach działalności zespół rozpadł się, a sama DeLuna dążyła do zaistnienia w świecie muzyki jako wokalistka solowa. Kolejnym epizodem w początkach profesjonalnej kariery muzycznej był udział, a potem wygrana w konkursie karaoke sponsorowanym przez firmę Coca-Cola. DeLuna zaimponowała jury swoją skalą głosu oraz interpretacją piosenki "I Will Always Love You" oryginalnie śpiewanej przez Whitney Houston. Po zwycięstwie w karaoke-show, kubański wokalista salsy Rey Ruiz namówił Kathleen do tworzenia tekstów muzycznych oraz własnej muzyki. Dzięki temu DeLuna dołączyła do wytwórnii Get Money Brothers (GMB) Music Records zarządzanej przez jej wieloletniego przyjaciela, modela z Haiti Tyrone'a Edmonda. Po zerwaniu umowy z wytwórnią GMB Music Records, wokalistka dołączyła do Epic Records, następnie do Konvict Muzik, a w roku 2009 do Universal Music.

    Kariera muzyczna

    Po podpisaniu kontraktu z wytwórnią Epic Records w roku 2007.

    W roku 2009 wokalistka planowała wydać drugi album studyjny, który zawierać miał kompozycję "Calling You" – utwór który został udostępniony przez artystkę na profilu MySpace wraz z komentarzem.

    W styczniu 2009 artystka wyznała, że podpisała kontrakt z wytwórnią Universal Music. W tym samym czasie potwierdzono również, że pierwszy album wydany za pośrednictwem nowej wytwórni muzycznej ma ukazać się w roku 2010 i nosić tytuł Inside Out. 22 października do iTunes trafił singiel "Party O'Clock" z gościnnym udziałem rapera Onassisa. Piosenka została wybrana jako drugi oficjalny singiel z albumu "Inside Out".

    Dyskografia

    Single

    • 2008 – "Am I Dreaming"
    • 2009 – "Unstoppable" (featuring Lil Wayne)
    • 2009 – "Dance Bailalo"
    • 2011 – "Boom Boom (Tequila)"
    • 2007 – "Cut Off Time" (Omarion featuring Kat DeLuna)
    • 2008 – "Tek Weh Yuhself Again (Remix)" (Mr. Vegas featuring Kat DeLuna & Lil' Kim)
    • 2008 – "Body Talk" (Elephant Man featuring Kat DeLuna & Jha Jha)
    • 2008 – "Breathing Your Love" (Darin featuring Kat DeLuna)
    • 2011 – "I'm Alright" (Jean-Roch featuring Kat DeLuna & Flo Rida)
    • 2011 – "Tonite" (Nicola Fasano featuring Kat DeLuna)
    • 2012 – "I Had a Dream" (David Latour featuring Kat DeLuna & Onassis)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform