Chingy

  • Chingy, właściwie Howard Bailey Jr. (ur. 9 marca 1980 w St. Louis w stanie Missouri) – amerykański raper. Zaczynał jako hypeman Nelly'ego. W 2003 roku Ludacris wpisał go do swojej wytwórni DTP, w której wydał album Jackpot. W 2004 popadł z nim w konflikt z powodu sprzeczek na temat pieniędzy.Zagrał w filmie Straszny film 4 (Scary Movie 4).

    Współpracował z takimi wykonawcami jak Murphy Lee, Tity-Boi, Janet Jackson, R. Kelly, David Banner, Snoop Dogg, Nate Dogg, Lil Wayne, Ludacris czy Bun B.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2003: Jackpot
    • 2004: Powerballin'
    • 2006: Hoodstar
    • 2007: Hate it or Love it
    • 2010: Success and Failure

    Minialbumy

    • 2005: Pick 3

    MixTape

    • 2009: Fresh Thug (z DJ Noize)
    • 2009: Global Warning (z DJ Woogie)
    • 2009: 1st Quarter (z The Young Hustla)
    • 2009: Stars & Straps Reloaded (z DJ Noize)

    Teledyski

    • (2003) Chingy – Right Thurr
    • (2003) Chingy feat. Trina & Jermaine Dupri – Right Thurr Remix
    • (2004) Chingy feat. Ludacris & Snoop Dogg – Holiday Inn
    • (2004) Chingy feat. J/Weav – One Call Away
    • (2004) Chingy – Balla Baby
    • (2004) Chingy feat. Lil' Flip & Boozie – Balla Baby Remix
    • (2004) Houston feat. Chingy, I-20 & Nate Dogg – I Like That
    • (2006) Chingy feat. Tyrese & Jermaine Dupri – Pullin' Me Back
    • (2006) Chingy feat. Jermaine Dupri – Dem Jeans
    • (2007) Chingy feat. Amerie – Fly Like Me
    • (2008) Chingy feat. Keri Hilson – Let Me Luv You

    Filmografia

    • (2005) My Wife and Kids
    • (2005) The George Lopez Show jako on sam
    • (2005) One on One
    • (2005) Punk'd jako on sam
    • (2006) Scary Movie 4 jako on sam
    • (2006) System Within jako Nick
    • (2006) Yo Momma jako on sam
    • (2009) Caramel jako Kyle
    • (2009) Speed-Dating jako Kenneth

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform