Man Or Muppet

Jason Segel

  • Jason Jordan Segel (ur. 18 stycznia 1980 roku w Los Angeles w stanie Kalifornia) − amerykański aktor, lalkarz, muzyk i scenarzysta telewizyjny i filmowy; znany ze współpracy z producentem Juddem Apatow.

    Życiorys

    Urodził się w żydowskiej rodzinie w Los Angeles, ma młodszą siostrę Alison (ur. 9 marca 1986). Wychowywał się w Pacific Palisades w Kalifornii. W katolickiej szkole średniej odnosił sukcesy z drużyną w grze w koszykówkę. Ukończył Harvard-Westlake School. Uczęszczał na lekcje gry na pianinie oraz występował w lokalnym teatrze Palisades Playhouse.

    W wieku osiemnastu lat trafił na duży ekran w trzech komediach − Szalona impreza (Can't Hardly Wait, 1998) z Jennifer Love Hewitt i Lauren Ambrose, Trup w akademiku (Dead Man on Campus, 1998) z Alyson Hannigan oraz Punki z Salt Lake City (SLC Punk!, 1998) z Matthew Lillardem i Annabeth Gish. Stał się najlepiej znany z sitcomu Judd Apatow/NBC Luzaki i kujony (Freaks and Geeks, 1999-2000), gdzie wystąpił jako chudy balangowicz, marzący o sławie perkusisty rockowego, tak jak jego idol John Bonham z zespołu Led Zeppelin. W serialu FOX Studenciaki (Undeclared, 2001-2002) pojawił się w roli studenta pierwszego roku.

    Zapadł w pamięci telewidzów dzięki kreacji Marshalla Eriksena w sitcomie CBS Jak poznałem waszą matkę (How I Met Your Mother, od 2005). Zagrał także w czarnej komedii 11:14 (2003) u boku Patricka Swayze i Hilary Swank, serialu CBS CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation, 2004-2005), serialu AXN Agentka o stu twarzach (Alias, 2005) oraz komedii romantycznej Wpadka (Knocked Up, 2007) z Sethem Rogenem i Katherine Heigl. W komedii Chłopaki też płaczą (Forgetting Sarah Marshall, 2008) wcielił się w postać nieszczęsnego Petera Brettera, którego dziewczyna (Kristen Bell) porzuca dla słynnego rockmana (Russell Brand). W 2011 zagrał w filmach Muppety (The Muppets) oraz Zła kobieta (Bad Teacher).

    Spotykał się z Lindą Cardellini (2006). Do marca 2013 był w związku z Michelle Williams.

    Filmografia

    filmy kinowe

    • 2011: Zła kobieta (Bad Teacher) jako Russell Gettis
    • 2011: Muppety (The Muppets) jako Gary
    • 2010: Podróże Guliwera (Gulliver's Travels) jako Horacy
    • 2009: Stary, kocham cię (I Love You, Man) jako Sydney Fife
    • 2008: Chłopaki też płaczą (Forgetting Sarah Marshall) jako Peter Bretter (także scenariusz)
    • 2007: Wpadka (Knocked Up) jako Jason
    • 2006: Bye Bye Benjamin jako Theodore Everest
    • 2005: The Good Humor Man jako Smelly Bob
    • 2004: LolliLove jako Jason
    • 2003: Certainly Not a Fairytale jako Leo
    • 2003: 11:14 jako Leon
    • 2002: Luzacy (Slackers) jako Sam
    • 1999: New Jersey Turnpikes
    • 1998: Punki z Salt Lake City (SLC Punk!) jako Mike
    • 1998: Trup w akademiku (Dead Man on Campus) jako Kyle
    • 1998: Szalona impreza (Can't Hardly Wait) jako Matt, Watermelon chłopak

    filmy TV

    • 2001: Północne Hollywood (North Hollywood)

    seriale TV

    • 2005-2014: Jak poznałem waszą matkę (How I Met Your Mother) jako Marshall Eriksen
    • 2005: CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation) jako Neil Jansen
    • 2005: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Sam Hauser
    • 2004: Harry Green i Eugene (Harry Green and Eugene) jako Eugene Green
    • 2004: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation) jako Neil Jansen
    • 2001-2002: Studenciaki (Undeclared) jako Eric
    • 1999-2000: Luzaki i kujony (Freaks and Geeks) jako Nick Andopolis

    scenarzysta

    • 2011: Muppety (The Muppets)
    • 2008: Chłopaki też płaczą (Forgetting Sarah Marshall)

    producent filmowy

    • 2011: Muppety (The Muppets)
    • 2010: Idol z piekła rodem (Get Him to the Greek)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform