Di Zhen

Athena Chu

  • Athena - turecki zespół muzyczny grający muzykę ska, rockową, punkową i street punkową, reprezentant Turcji podczas 49. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2004 roku. W tym samym roku ich piosenka „Tam Zamanı Şimdi” została zamieszczona w grze FIFA 06.

    Historia zespołu

    Zespół został założony w 1987 roku przez braci-bliźniaków Gökhana i Hakana Özoğuzów. Początkowo formacja grała muzykę heavy metalową, później zaczęła tworzyć numery w stylu ska. W 1994 roku ukazał się ich debiutancki album studyjny, zatytułowany One Last Breath.

    31 grudnia 1999 roku grupa wystąpiła podczas koncertu sylwestrowego zorganizowanego na Placu Taksim z okazji rozpoczęcia nowego tysiąclecia.

    We wrześniu 2003 roku ogłoszono, że zespół został wybrany wewnętrznie przez krajowego nadawcę Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) na reprezentanta Turcji podczas 49. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2004 roku

    W 2005 roku na rynku ukazał się szósty album długogrający zespołu pt. Athena.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • One Last Breath (1993)
    • Holigan (1998)
    • Tam zamanı şimdi (2000)
    • Herşey yolunda (2002)
    • Us (2004)
    • Athena (2005)
    • Pis (2010)

    Minialbumy (EP)

    • İt (2006)
    • Fenerbahçe 100. Yıl (2007)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform