Morten Harket

  • Morten Harket (ur. 14 września 1959 w Kongsberg) – norweski muzyk, członek, założyciel i wokalista nieistniejącej grupy A-ha. Wcześniej również gitarzysta zespołu Soldier Blue.

    Kariera

    W 1982 razem z Paulem Waaktarem Savoy i Magne Furuholmem założył grupę A-ha, z którą grał do końca jej istnienia, do 2010. Po tym okresie skupił się na solowej karierze.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Poetenes Evangelium (1993)
    • Vogst Villa (1996)
    • Wild Seed (1995)
    • Letter From Egypt (2008)
    • Out of my hands (2012)
    • Brother (2014)

    Życie prywatne

    Morten ma 5 pięcioro dzieci z 3 kobietami. Z Camillą Harket: Jakob Oscar Martinus Malmquist Harket (ur. 14 maja 1989), Jonathan Henning Adler Malmquist Harket (ur. 30 grudnia 1990) i Anne Katharina Tomine Malmquist Harket (ur. 14 kwietnia 1993). Ma także 2 córki, Henny (ur. 7 lutego 2003) ze swoją dawną dziewczyną Anne Mette Undlien i Karmen Poppy (ur. 7 września 2008) z Inez Andersson.

    Odznaczenia

    • 2012 – Kawaler I Klasy Królewskiego Norweskiego Orderu Świętego Olafa[1]

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform