How Long

Aswad

  • Aswad (po arabsku "czarny") – angielska grupa reggae załozona w 1975 w Londynie. W skład zespołu wchodzi 9 osób: Martin "Tatta" Augustine" (gitarzysta prowadzący), Brinsley "Dan" Forde (wokalista i giarzysta rytmiczny), Drummie "Angus Gaye" Zeb (wokalista i perkusista), Donald Griffiths (wokalista), Jimmy "J-Slice" Neath (trębacz), Jimmy "Senyah" Haynes (gitarzysta prowadzący i akustyczny), Clifton "Bigga" Morrison (wokalista, klawiszowiec i harmonijkarz klawiszowy), Paul Garred (basista) i Dennis Anthony "Tony Gad" Robinson (wokalista i basista). Grupa wydała 21 albumów. Jej największe przeboje to "Don't Turn Around", "Three Babylon" "It's Not Our Wish" i "Shine", natomiast do najbardziej charakterystycznych dla formacji należy "Warrior Charge" znany ze ścieżki dziękowej do filmu "Babylon".

    Dyskografia

    • 1976: Aswad - Mango Records
    • 1978: Hulet - Mango Records
    • 1981: New Chapter - Columbia Records
    • 1981: Showcase - Mango Records
    • 1982: A New Chapter of Dub - Mango Records
    • 1982: Not Satisfied - Columbia Records
    • 1983: Live and Direct - Mango Records
    • 1984: Rebel Souls - Mango Records
    • 1986: To the Top - Simba
    • 1988: Jah Shaka Meets Aswad in Addis Ababa Studio - Jah Shaka
    • 1988: Distant Thunder - Mango Records
    • 1988: Renaissance - 20 Crucial Tracks - Stylus
    • 1989: Aswad: Crucial Tracks
    • 1990: Next to You - Alex
    • 1990: Too Wicked - Mango Records
    • 1993: Firesticks - Alex
    • 1994: Rise and Shine - Rhino Entertainment
    • 1995: Rise and Shine Again! - Mesa
    • 1995: Dub: The Next Frontier - Mesa
    • 1997: Big Up - Atlantic Records
    • 1997: The BBC Sessions
    • 1999: Roots Revival - Ark 21
    • 2001: 25 Live: 25th Anniversary
    • 2002: Cool Summer Reggae
    • 2009: City Rock - Rhythm Riders

    Bibliografia

    • Aswad (ang.). allmusic.com. [dostęp 2012-08-01].

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform