Jessica Harp

  • Jessica Leigh Harp (ur. 3 lutego 1982 w Kansas City w stanie Missouri) – amerykańska piosenkarka country. Obecnie mieszka w Nashville, w stanie Tennessee.

    Biografia

    Jessica razem z siostrą Annie dorastała pod opieką rodziców. W wieku 3 lat zaśpiewała pierwszą piosenkę, a w wieku 8 lat napisała swój pierwszy tekst piosenki. Nauczyła się grać na gitarze gdy miała 13 lat. W 2002 raku nagrała swój pierwszy solowy album Preface. Jej rodzina ciągle mieszka w Kansas City.

    The Wreckers

    Razem z przyjaciółką Michelle Branch założyły zespół The Wreckers po czym nagrały singel "The Good Kind" na potrzeby serialu One Tree Hill(po polsku: Pogoda na miłość). W maju 2006 roku wydały razem płytę Stand Still, Look Pretty, którą wypromował ich pierwszy singel "Leave The Pieces". W grudniu 2006 roku zostały nominowane do nagrody Grammy w kategorii Najlepszy Duet lub zespół Country za utwór "Leave The Pieces". W październiku 2007 wokalistki postanowiły opuścić zespół i poświęcić się karierze solowej.

    A Woman Needs

    Zaraz po rozpadzie zespołu Jessica zaczęła pracować nad nową płytą. Po wydaniu pierwszego singla "Boy Like Me", piosenkarka rozpoczęła trasę koncertową. Zaraz po wydaniu single pojawił się teledysk do piosenki. W tej chwili na portalu MySpace.com można posłuchać drugiego singla z płyty "A Woman Needs". Przed wydanie płyty piosenkarka powiadomiła fanów, że jest to ostatnia jej płyta jako solowej wokalistki i skupi się tylko na pisaniu piosenek dla innych piosenkarzy. Płyta piosenkarki została wydana 16 marca 2010.

    Życie Prywatne

    4 lutego 2008 roku wyszła za skrzypka zespołu The Wreckers Jasona Mowery w Franklin w stanie Tennessee.

    Dyskografia

    Albumy

    • Preface (2002)
    • Stand Still, Look Pretty (The Wreckers) (2006)
    • Way Back Home: Live at New York City (The Wreckers) (2007)
    • A Woman Needs (2010)

    Single

    • "The Good Kind" (2005)
    • "I'm Feeling you" (Z płyty Santany All That I Am) (2005)
    • "Leave The Pieces" (2006)
    • "My, Oh My" (2006)
    • "Tennessee" (2007)
    • "Boy Like Me" (2009)
    • "A Woman Needs" (2010)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform