Alice

  • Alice, także Alice Visconti, właśc. Carla Bissi (ur. 26 września 1954 w Forlì) – włoska piosenkarka, kompozytorka muzyki pop i pianistka.

    Kariera

    Karierę artystyczną rozpoczęła w 1971 roku, od 1980 występuje pod pseudonimem Alice. Przełomowym wydarzeniem w jej karierze było zwycięstwo na Festiwalu Piosenki Włoskiej w San Remo w 1981 roku piosenką „Per Elisa”. W tym samym roku nagrała również swój największy przebój „Una notte speciale.” W 1984 roku w duecie z Franco Battiato reprezentowała Włochy podczas 29. Konkursu Piosenki Eurowizji, zajmując 5. miejsce z piosenką „I treni di Tozeur”.

    Dyskografia

    Single wydane jako Carla Bissi

    • 1972 "Il mio cuore se ne va" / "Un giorno nuovo"
    • 1972 "La festa mia" / "Fai tutto tu" (1972)
    • 1973 "Il giorno dopo" / "Vivere un po' morire un po'"

    Albumy wydane jako Alice Visconti

    • 1975 La mia poca grande età
    • 1978 Cosa resta... Un fiore

    Albumy wydane jako Alice

    • 1980 Capo Nord
    • 1981 Alice (w niektórych krajach Per Elisa)
    • 1982 Azimut
    • 1983 Falsi allarmi
    • 1985 Gioielli rubati
    • 1986 Park Hotel
    • 1987 Elisir
    • 1988 Mélodie passagère
    • 1989 Il sole nella pioggia
    • 1992 Mezzogiorno sulle Alpi
    • 1995 Charade
    • 1995 Exit
    • 1999 God Is My DJ
    • 2000 Personal Jukebox
    • 2003 Viaggio in Italia
    • 2009 Lungo la Strada Live

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform