Every Little Kiss

Bruce Hornsby

  • Bruce Randall Hornsby (ur. 23 listopada 1954 w Williamsburgu, Wirginia) - amerykański wokalista, pianista i kompozytor (rock, jazz). Studiował muzykę na University of Richmond, Berklee College of Music i na University of Miami.

    Największe sukcesy odnosił w drugiej połowie lat osiemdziesiątych wraz z akompaniujacym mu zespołem The Range w składzie: David Mansfield (gitara, mandolina, skrzypce), George Marinelli (gitary, chórki), Joe Puerta (gitara basowa, chórki), John Molo (perkusja). Z tego też okresu pochodzą jego największe przeboje: "The Way It Is" (1986), "Mandolin Rain" (1987), "Look Out Any Window" (1988), "The Valley Road" (1988).

    W roku 1987 wraz z zespołem otrzymał nagrodę The Best New Artist Grammy, w roku 1989 nagrodę The Best Bluegrass Recording Grammy, a w roku 1993 nagrodę The Best Pop Instrumental Grammy.

    Napisaną przez niego piosenkę "Jacob's Ladder" (1988) włączył do swego repertuaru jego przyjaciel Huey Lewis (Huey Lewis And The News, album Fore!). W roku 1989 wspólnie z Donem Henley skomponował wielki hit wykonywany przez tego ostatniego "The End Of The Innocence" (w utworze tym zagrał również na fortepianie). W popularnym utworze Bonnie Raitt "I Can't Make You Love Me" wspomagał zespół towarzyszący na fortepianie. Uczestniczył również w nagraniach albumów takich wykonawców jak Bob Dylan, Robbie Robertson, Crosby, Stills and Nash. W latch 1990-1992 współpracował z zespołem Grateful Dead. Do nagrania płyty solowej Harbor Lights (1993) zaprosił takie gwiazdy jak Pat Metheny, Branford Marsalis, Phil Collins i Bonnie Raitt.

    W roku 2004 nagrał album zatytułowany Halcyon Days, na którym gościnnie wystąpili m.in. Sting, Elton John i Eric Clapton.

    Dyskografia

    Albumy z zespołem The Range

    • 1986 - The Way It Is
    • 1988 - Scenes from the Southside
    • 1990 - A Night on the Town

    Albumy solowe

    • 1993 - Harbor Lights
    • 1995 - Hot House
    • 1998 - Spirit Trail

    Albumy z zespołem The Noise Makers

    • 2000 - Here Come The Noise Makers
    • 2002 - Big Swing Face
    • 2004 - Halcyon Days
    • 2009 - Levitate
    • 2011 - Bride Of The Noisemakers

    Album z Ricky Skaggs'em

    • 2007 - Ricky Skaggs & Bruce Hornsby

    Album z zespołem The Bruce Hornsby Trio

    • 2007 - Camp Meeting

    Albumy kompilacyjne

    • 2004 - Greatest Radio Hits

    Single

    • 1986 - "Every Little Kiss"
    • 1986 - "The Way It Is" (#1 w USA)
    • 1986 - "On The Western Skyline"
    • 1987 - "Mandolin Rain" (#4 w USA)
    • 1987 - "Every Little Kiss" (#14 w USA) (wznowienie)
    • 1988 - "The Valley Road" (#5 w USA)
    • 1988 - "Look Out Any Window" (#35 w USA)
    • 1988 - "Defenders Of The Flag"
    • 1990 - "Across The River" (#18 w USA)
    • 1990 - "Lost Soul" (#84 w USA)
    • 1990 - "A Night On The Town"
    • 1991 - "Set Me In Motion"
    • 1993 - "Fields Of Gray" (#69 w USA)
    • 1993 - "Harbor Lights"
    • 1994 - "Rainbow's Cadillac"
    • 1995 - "Walk In The Sun" (#54 w USA)
    • 1998 - "Great Divide"
    • 2004 - "Gonna Be Some Changes Made"
    • 2005 - "Dreamland"
    • 2011 - "Shadlow Hand"

    Nagrody

    • 1987 - The Best New Artist Grammy
    • 1989 - The Best Bluegrass Recording Grammy
    • 1993 - The Best Pop Instrumental Grammy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform