Elvis Costello

  • Elvis Costello, właściwie Declan Patrick MacManus (ur. 25 sierpnia 1954 w Londynie) – brytyjski muzyk rockowy, piosenkarz, kompozytor.

    Życiorys

    Ojciec Elvisa Costello był muzykiem jazzowym, grającym w big bandzie Joe Lossa. Declan Patrick jako dziecko wychowywał się w otoczeniu muzyki i odebrał staranne wykształcenie muzyczne. W domu obok jazzu słuchano amerykańskiej muzyki pop spod znaku Motown oraz rock and rolla.

    Choć uzyskał wykształcenie techniczne jako informatyk i nawet rozpoczął pracę jako programista, ciągnęło go do muzyki. Wieczorami po pracy grywał w miejscowych pubach mieszankę rock and rolla, rhythm and bluesa i muzyki country.

    Legenda głosi, że w 1976 przez nikogo nie zapowiedziany i nieproszony Costello, z gitarą w ręku wtargnął do biura menedżera wytworni Stiff Records. Wyszedł z niego z gotowym kontraktem płytowym. Kilka miesięcy później był już popularnym artystą.

    Początek kariery Elvisa Costello zbiegł się z popularnością punk rocka. Pierwszym jego przebojem była piosenka Less Than Zero (Mniej niż zero). Ten punkowy hymn dorównywał w swym nihilizmie produkcjom Sex Pistols i werwie Ramones. Wkrótce potem Costello związał się z grupa The Attractions.

    Punk rock był tylko początkiem. Wkrótce Costello rozpoczął łamanie wszelkich barier pomiędzy punkiem, hard rockiem, popem i rhythm and bluesem, inicjując ruch nowej fali w muzyce rockowej.

    Elvis Costello pozostał aktywny przez całe lata dziewięćdziesiąte XX wieku i początek XXI, komponując i nagrywając ze swoją grupą oraz jako solowy artysta.

    Do największych przebojów Costello należą: She, Less Than Zero, (I Don't Want to Go To) Chelsea, Pump It Up, This Year's Girl, Lipstick Vogue, Radio Radio, Oliver's Army, (What's So Funny 'Bout) Peace, Love, and Understanding, I Can't Stand Up for Falling Down, Man Out of Time, Town Cryer, Shabby Doll, The Long Honeymoon, Almost Blue, Everyday I Write the Book, I Wanna Be Loved, Peace in Our Time i wiele innych.

    W 2003 Elvis Costello i grupa The Attractions zostali wprowadzeni do Rock and Roll Hall of Fame.

    Muzyk jest wegetarianinem. W grudniu 2003 poślubił kanadyjską wokalistkę i pianistkę jazzową – Dianę Krall. W czerwcu 2008 Costello zagrał w Polsce koncert na poznańskiej Malcie, natomiast odwołał zaplanowane na 30 czerwca i 1 lipca 2010 koncerty w Izraelu z powodu nasilajacej się izraelskiej okupacji w Palestynie.

    Dyskografia

    • 1977 My Aim Is True
    • 1978 Live at the El Mocambo (z The Attractions)
    • 1978 This Year's Model (z The Attractions)
    • 1979 Armed Forces (z The Attractions)
    • 1980 Get Happy!! (z The Attractions)
    • 1981 Almost Blue (z The Attractions)
    • 1981 Trust (z The Atractions)
    • 1982 Imperial Bedroom (z The Attractions)
    • 1983 Punch the Clock (z The Attractions)
    • 1984 Goodbye Cruel World (z The Attractions)
    • 1986 Blood & Chocolate (z The Attractions)
    • 1986 King of America
    • 1989 Spike
    • 1991 Mighty Like a Rose
    • 1993 The Juliet Letters
    • 1994 Brutal Youth
    • 1994 G.B.H.
    • 1995 Deep Dead Blue, Live at Meltdown
    • 1995 Kojak Variety
    • 1996 All This Useless Beauty (z The Attractions)
    • 1996 Jake's Progress (Original Music from the Channel Four Series)
    • 1997 Terror & Magnificence
    • 1998 Painted from Memory
    • 1999 The Sweetest Punch: The Songs of Costello and Bacharach
    • 2002 When I Was Cruel
    • 2003 North
    • 2003 The Girl in the Other Room – Diana Krall (jako kompozytor)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform