Evan Rachel Wood

  • Evan Rachel Wood (ur. 7 września 1987 w Raleigh, Karolina Północna, USA) – amerykańska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna oraz piosenkarka. Nominowana do nagrody Złotego Globu za film Trzynastka. Od 2012 roku jest żoną aktora Jamie Bella. 29 lipca 2013 r. urodziła syna.

    Życiorys

    Początki

    Pochodzi z żydowskiej rodziny artystycznej o tradycjach aktorskich. Jej matką jest aktorka Sara Lynn Moore, zaś ojciec – Ira David Wood III – założył teatr Theatre In The Park, w którym udziela się jako aktor, dramaturg i jednocześnie dyrektor. Evan Rachel Wood ma ponadto dwóch starszych braci – Dana, który jest muzykiem oraz Irę Davida Wooda IV. Razem z braćmi występowała na deskach teatru ojca.

    W wieku siedmiu lat wzięła udział w castingu do roli Claudii w filmie Wywiad z wampirem (1994), którą ostatecznie zagrała Kirsten Dunst. Dwa lata później razem z matką i bratem Irą przeprowadziła się do Los Angeles. W drugiej połowie lat 90. rozpoczęła tam karierę jako dziecięca gwiazda telewizji.

    Kariera filmowa

    Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawiła się w 1998 w filmie Totalna magia, w którym zagrała u boku Sandry Bullock i Nicole Kidman. W tym samym roku wystąpiła w dwóch innych filmach: Na przekór całemu światu oraz Złodziejska zemsta. W 2001 roku Wood zagrała w filmie Mały sekret rolę utalentowanej skrzypaczki, która daje z siebie wszystko, aby osiągnąć mistrzostwo. Rok później aktorka wystąpiła w filmie Simone w reżyserii Andrew Niccola, opowiadającym historię producenta filmowego, który po odejściu gwiazdy filmowej decyduje się na zastąpienie jej programem komputerowym.

    W 2003 Wood zagrała obok Cate Blanchett i Tommy Lee Jonesa w dramacie Zaginione w reżyserii Rona Howarda. Film opowiada historię Maggie Gilkenson, która przez pięć lat walczy o ocalenie swojej córki z rąk porywacza – psychopatycznego mordercy o nadprzyrodzonych zdolnościach. W tym samym roku można było zobaczyć ją w filmie Trzynastka, historii nastoletniej Tracy, która ulega wpływom Evie, najpiękniejszej i najpopularniejszej dziewczyny w szkole, popadając w konflikt z matką i nauczycielami. W roli filmowej matki Wood wystąpiła Holly Hunter.

    W 2005 wystąpiła w głównej roli w projekcie Pretty Persuasion. W tym samym roku aktorka wystąpiła też w filmach Amerykańska sielanka oraz Ostre słówka. W 2006 pojawiła się w filmie Biegając z nożyczkami, gdzie kobiece role zagrały ponadto Annette Bening i Gwyneth Paltrow.

    Pojawiła się w teledysku Green Day Wake Me Up When September Ends.

    Od 2006 była związana z artystą Marilyn Mansonem (zagrała w teledysku jego grupy do utworu Heart-Shaped Glasses (When the Heart Guides the Hand)), jednak po 2 latach spędzonych razem i krótkich zaręczynach para postanowiła się rozstać.

    W kwietniu 2011 roku oświadczyła, że jest biseksualna.

    Filmografia

    • 2011: Idy marcowe jako Molly Stearns
    • 2011: Mildred Pierce jako Veda Pierce (starsza)
    • 2009: Co nas kręci, co nas podnieca (Whatever Works)
    • 2008: Zapaśnik (The Wrestler)
    • 2008: Czysta krew (True Blood) jako Sophie-Ann - Królowa
    • 2007: Across the Universe
    • 2007: The Life Before Her Eyes
    • 2007: Kings of California
    • 2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors)
    • 2005: Pretty Persuasion
    • 2005: The Upside of Anger
    • 2005: Down in the Valley
    • 2003: Trzynastka (Thirteen)
    • 2003: Zaginione (The Missing)
    • 2002: S1m0ne
    • 2001: Little Secrets
    • 1999: Detour
    • 1998: Digging to China
    • 1998: Totalna magia (Practical Magic))

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform