Pedro Fernández

  • José Martín Cuevas Cobos, pseud. Pedro Fernandez (ur. 28 września 1969 w Guadalajarze) – meksykański aktor, piosenkarz i kompozytor piosenek ranchera.

    Biografia

    Zaczął śpiewać już w wieku 6 lat. Jest najstarszym z rodzeństwa: Gerardo Fernández, José Luis Cuevas, Laura Cuevas, Eduardo, Juan i Paquito Cuevas. W wieku 15 lat przeprowadził się do w Meksyku, a w 2002 przeniósł się do miasta Monterrey. Posiada bardzo bogaty dorobek artystyczny. Warto wspomnieć o tym, iż został zaproszony do śpiewania dla królowej Sofii, papieża Jana Pawła II, Arnolda Schwarzeneggera, George'a W. Busha.

    Życie prywatne

    W wieku 18 lat ożenił się z Rebecą Garzą Vargas, z którą ma 3 córki: Osmarę, Karinę Michelle y Gemę Guadalupe.

    Dorobek artystyczny

    Dyskografia

    • 2012: No Que No
    • 2010: Hasta Que el Dinero Nos Separe
    • 2009: Amarte a la antigua
    • 2008: Dime mi amor
    • 2006: Escúchame
    • 2002: De Corazón
    • 2001: Mi cariño'
    • 2000: Yo no fuí
    • 1998: EL Aventurero
    • 1997: Tributo a Jose Alfredo Jimenez
    • 1997: Un mundo raro
    • 1996: Deseos y delirios
    • 1995: Pedro Fernández
    • 1994: Mi forma de sentir
    • 1993: Lo mucho que te quiero
    • 1993: Buscando el paraiso
    • 1991: Muñecos de papel
    • 1990: Por un amigo más
    • 1989: Vicio
    • 1987: Querida
    • 1986: El Mejor De Todos
    • 1985: Es un sábado más
    • 1984: Delincuente
    • 1983: Coqueta
    • 1983: Pucheritos
    • 1982: Rosa Maria
    • 1982: La De Los Hoyitos
    • 1981: Guadalajara
    • 1981: Mis 9 Años
    • 1980: La Mugrosita
    • 1979: Mama Solita
    • 1978: La de la mochila azul

    Filmy

    • Derecho de Asilo (1993)
    • Las Mil y Una Aventuras del Metro (1993)
    • El ganador (1992)
    • Comando de federales II (1992)
    • Crónica de un crimen (1992)
    • Vacaciones de terror II (1991)
    • Trampa Infernal (1990)
    • Un corazón para dos (1990)
    • Pánico en la montaña (1989)
    • Vacaciones de terror (1989)
    • Había una vez una estrella (1989)
    • Un sábado más (1985)
    • Delincuente (1984)
    • Coqueta (1984)
    • La niña de los hoyitos (1984)
    • Los dos carnales (1983)
    • La Mugrosita (1983)
    • Niño pobre, niño rico (1983)
    • La mugrosita (1982)
    • La niña de la mochila azul II (1981)
    • Allá en la Plaza Garibaldi (1981)
    • Mamá solita (1980)
    • El oreja rajada (1980)
    • Amigo (1980)
    • La niña de la mochila azul (1980)

    Telenowele

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform