A. R. Rahman

  • Allah Rakha Rahman (tamilski: ஏ. ஆர். ரஹ்மான்; ur. 6 stycznia 1966 w Madrasie) – indyjski kompozytor muzyki filmowej, instrumentalista, piosenkarz. Dwukrotny zdobywca Oscara, w tym za muzykę do filmu Slumdog. Milioner z ulicy. W Indiach uznawany jest za wielką gwiazdę. Jego koncerty cieszą się ogromną popularnością. Szczególnie znany jest dzięki piosenkom, które skomponował do tamilskich i bollywoodzkich filmów.

    Autor kompozycji do nagradzanych dziesiątkami nagród filmów (np. Lagaan, Saathiya, Taal, Rang De Basanti, Swades, Dil Se, Guru, Roja, The Legend of Bhagat Singh, Jodhaa Akbar, Jaane Tu Ya Jaane Na).

    Ma żonę i trójkę dzieci.

    Filmografia

    Stworzył m.in. muzykę do następujących filmów:

    • Roja – 1994
    • Bombay – 1995
    • Rangeela – 1995
    • Fire – 1996
    • Daud: Fun on the Run – 1997
    • Dil Se – 1998
    • Earth – 1998
    • Taal – 1999
    • Thakshak – 1999
    • Pukar – 1999
    • Fiza – 2000
    • Zubeidaa – 2001
    • Lagaan – 2001
    • Muthu Maharaja – 2001
    • Nayak – 2001
    • One 2 Ka 4 – 2001
    • Kannathil Muthamittal – 2002
    • Saathiya – 2002
    • The Legend of Bhagat Singh – 2002
    • Tehzeeb – 2003
    • Swades – 2004
    • Kisna – 2005
    • Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero – 2004
    • Rebeliant – 2004
    • Water – 2004
    • Rang De Basanti – 2006
    • Guru – 2006
    • Slumdog. Milioner z ulicy – 2008
    • 127 godzin - 2010
    • Podróż na sto stóp - 2014

    Single

    • Jai Ho (You Are My Destiny) - feat. The Pussycat Dolls

    Odznaczenia

    • Order Padma Shri (2000)
    • Order Padma Bhushan (2010)

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform