Besser du rennst

Subway To Sally

  • Subway to Sally − niemiecka grupa rockowa z wyraźnymi wpływami muzyki ludowej i średniowiecznej oraz elementami muzyki poważnej i orientalnej. Zespół został założony w 1990 w Poczdamie. Zaczynał z angielskimi tekstami piosenek, które wkrótce zostały zastąpione niemieckimi; niektóre utwory są także w języku łacińskim. Grupa popularna w Niemczech, szczególnie znana z używanych instrumentów, takich jak: dudy, lira korbowa, szałamaja, flety, lutnia, mandolina.

    Członkowie zespołu

    • "Eric Fish" (Erik Hecht) - śpiew, dudy, flety, szałamaja
    • "Bodenski" (Michael Boden) - gitara elektryczna, śpiew, lira korbowa
    • "Simon" (Michael Simon) - gitara akustyczna
    • Ingo Hampf - gitara elektryczna, lutnia, mandolina
    • "Frau Schmitt" (Silke Volland) - skrzypce
    • Sugar Ray" (Silvo Runge) - gitara basowa
    • "Simon Michael" (Simon Michael Schmitt) - perkusja

    Dyskografia

    • Album 1994 (1994, Costbar)
    • MCMXCV (1995, Stars in the dark)
    • Foppt den Dämon! (1996, Red Rooster)
    • Bannkreis (1997, BMG/Ariola)
    • Hochzeit (1999, BMG/Ariola)
    • Schrei! (live album, 2000, BMG/Ariola)
    • Herzblut (2001, Island Mercury)
    • Engelskrieger (2003, Motor Music)
    • Subway to Sally live (2 DVD, 2003, Motor Music)
    • Nord Nord Ost (2005, Nuclear Blast)
    • Nackt (2006, Nuclear Blast)
    • Bastard (2007, Nuclear Blast)
    • Kreuzfeuer (2009, Nuclear Blast)
    • Schwarz in Schwarz (2011, Nuclear Blast)

    DVD

    • Unsterblich (2003)
    • Nackt (2006)
    • Schlachthof (2008)
    • Nackt II

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform