Snoop Dogg and Wiz Khalifa featuring Bruno Mars

  • Wiz Khalifa, właściwie Cameron Jibril Thomaz (ur. 8 września 1987 w Minot w Dakocie Północnej) – amerykański raper i piosenkarz.

    Biografia

    Wczesne lata

    Khalifa urodził się 8 września 1987 r. w mieście Minot w stanie Dakota Północna. Jego rodzice byli wojskowymi, rozwiedli się, gdy Wiz miał około trzy lata. Przez to, że jego rodzice pracowali w wojsku, nie miał on stałego miejsca pobytu, mieszkał m.in. w Niemczech czy Japonii. Uczęszczał do szkoły Taylor Allderdice High School w mieście Pittsburgh w stanie Pensylwania.

    Kariera

    Wiz wydał swój pierwszy mixtape, Prince of the City: Welcome to Pistolvania w roku 2005. Doprowadziło to do tego, że rok później Thomaz wydał swój pierwszy longplay'owy album pt. Show and Prove.

    W 2007 roku dołączył do wytwórni Warner Bros. Records i wydał dwa mixtape'y: Grow Season i Prince of the City 2 przez Rostrum Records. Singel "Say Yeah" wydany przez Warner Bros. zadebiutował na 25. miejscu notowania Rhythmic Airplay Chart, jednak nie znalazł się na żadnym albumie. We wrześniu 2008, Wiz wydał swój kolejny mixtape pt. Star Power.

    W lipcu 2009 r. Khalifa rozstał się z wytwórnią Warner Bros. po licznych opóźnieniach związanych z premierą nowego albumu. Kilka miesięcy później, w listopadzie wydał drugi solowy album zatytułowany Deal or No Deal. W kwietniu 2010 ukazał się darmowy mixtape Kush & Orange Juice. Trzecia płyta Rolling Papers, została wydana 29 marca 2011 roku nakładem wytwórni Atlantic Records. Gościnnie pojawił się w singlowej piosence Maroon 5 "Payphone".

    W 2012 roku wystąpił jako Devin Overstreet w filmie pt. Mac & Devin Go to High School.

    Dyskografia

    • Show and Prove (2006)
    • Deal or No Deal (2009)
    • Rolling Papers (2011)
    • O.N.I.F.C. (2012)
    • Blacc Hollywood (2014)
    • Mac & Devin Go to High School (oraz Snoop Dogg, 2012)
    • Live in Concert (oraz Currensy, 2013)
    • Talk About It In The Morning (oraz Ty Dolla Sign, 2015)[7]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform