Jamie Kennedy

  • James Harvey Kennedy, znany jako Jamie Kennedy (ur. 25 maja 1970 roku w Upper Darby w stanie Pensylwania) – amerykański aktor, scenarzysta i producent filmowy i telewizyjny, występujący głównie w komediach. Posiadał autorski program telewizyjny pt. The Jamie Kennedy Experiment.

    Biogram

    Urodził się w rodzinie rzymskokatolickiej jako najmłodszy z sześciorga dzieci maszynisty i księgowej. Ma jednego brata i cztery siostry. W 1988 roku został absolwentem Monsignor Bonner High School w Drexel Hill, w stanie Pensylwania. Uczęszczał przez jeden semestr do Delaware County Community College. Spędził także lato w British American Drama Academy.

    Mając piętnaście lat zainteresował się aktorstwem i rozpoczął karierę w Hollywood. Zadebiutował w dramacie Petera Weira Stowarzyszenie Umarłych Poetów (Dead Poets Society, 1989) z Robinem Williamsem i Ethanem Hawke. Następnie trafił na mały ekran w sitcomach: NBC Kalifornijskie marzenia (California Dreams, 1994), Warner Bros. Niestety (Unhappily Ever After, 1995) i ABC Ellen (1995) z Ellen DeGeneres. Przełomem w jego karierze okazała się rola Randy'ego Meeksa, pracownika wypożyczalni kaset wideo, który cudem uniknął śmierci z rąk maniakalnych morderców w slasherze Wesa Cravena Krzyk (Scream, 1996), jednak w sequelu Krzyk 2 (Scream 2, 1997) już jako student szkoły filmowej zostaje uśmiercony; za występ w drugiej części otrzymał nagrodę Blockbuster Entertainment. W trzeciej części Krzyk 3 (Scream 3, 2000) pojawia się pośmiertnie na kasecie wideo.

    Wybrana filmografia

    filmy kinowe/wideo

    • 1989: Stowarzyszenie Umarłych Poetów (Dead Poets Society)
    • 1996: Krzyk (Scream) jako Randy Meeks
    • 1996: Romeo i Julia (Romeo + Juliet) jako Sampson
    • 1997: Lepiej być nie może (As Good as It Gets) jako uliczny energiczny człowek
    • 1997: Krzyk 2 (Scream 2) jako Randy Meeks
    • 1998: Przypadkowy pasażer (The Pass) jako Jim Banks
    • 1998: Wróg publiczny (Enemy of the State) jako Jamie Williams
    • 2000: Krzyk 3 (Scream 3) jako Randy Meeks
    • 2000: Ryzyko (Boiler Room) jako Adam
    • 2001: Wielka misja Maxa Keeble'a (Max Keeble's Big Move) jako Zły człowiek od lodów
    • 2001: Jay i Cichy Bob kontratakują (Jay and Silent Bob Strike Back) jako asystent Chaki
    • 2001: Dr Dolittle 2 (Dr. Dolittle 2) jako Bandyta, Leśne zwierzę (głos)
    • 2003: Raperzy z Malibu (Malibu's Most Wanted) jako B-rad
    • 2008: Zaklinacz dusz (Ghost Whisperer) jako wykładowca psychologii Eli

    reality show

    • 2003: W domu u... (MTV Cribs)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform