St. Vincent

  • Annie Clark (ur. 1982) – amerykańska multiinstrumentalistka, piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstów, która także występuje i nagrywa jako St. Vincent. Jest byłą członkinią zespołu The Polyphonic Spree oraz koncertującym muzykiem w ramach tournée awangardo-folkowego artysty Sufjana Stevensa.

    Annie Clark (jako Annie Clark lub St. Vincent) występowała jako support m.in. na koncertach The National, Television, Arcade Fire, Briertone, Andrew Bird, Jolie Holland, John Vanderslice, Midlake, Tracy + the Plastics, Tuck & Patti, Xiu Xiu, Death Cab for Cutie oraz Cristina Donà. Obecnie mieszka w Brooklynie.

    Rys biograficzny

    Annie Clark urodziła się w mieście Tulsa w stanie Oklahoma.

    Wychowała się w Dallas i uczęszczała tamże do liceum, Lake Highlands High School, uzyskując "maturę" amerykańską w 2001.

    Następnie studiowała w prestiżowej bostońskiej szkole muzycznej Berklee College of Music, jednak nie ukończyła studiów, i przerwała je po trzech latach.

    W 2003, jeszcze podczas studiów na Berklee, wydała z innymi studentami minialbum pt. Ratsliveonnoevilstar.

    W 2006 zauważona przez przedstawiciela biznesu muzycznego podczas koncertu dostała ofertę koncertowania jako multiinstrumentalistka w ramach tournée Sufjana Stevensa. W tym czasie wydała i sprzedawała po występach z zespołem Stevensa drugi minialbum pt. Paris Is Burning, który zawiera trzy utwory, w tym przeróbkę kompozycji Jacksona Browne'a pt. "These Days".

    10 lipca 2007 jako Clark wydała debiutancki album Marry Me przez wytwórnię Beggars Banquet Records. Jest to aluzja do cytatu z kultowego serialu telewizyjnego Bogaci bankruci, a płyta zawiera gościnne występy perkusisty Briana Teasleya (Man or Astro-man?, The Polyphonic Spree), Mike'a Garsona (wieloletniego pianisty Dawida Bowiego), oraz trębacza Louisa Schwadrona (The Polyphonic Spree).

    W 2008 Annie Clark otrzymała trzy nominacje do nagród PLUG Independent Music Awards: New Artist of the Year, Female Artist of the Year, oraz Music Video of the Year. 6 marca 2008 wygrała Female Artist of the Year.

    Drugi album pt. Actor nagrany dla wytwórni 4AD został wydany 5 maja 2009. Annie Clark skomponowała go w całości, także udzieliła się jako producent muzyczny pospołu z Johnem Congletonem z zespołu The Paper Chase.

    Dyskografia

    Albumy

    • Marry Me (2007)
    • Actor (2009)
    • Strange Mercy (2011)
    • Love This Giant (2012, z David Byrne)
    • St. Vincent (2014)

    Minialbumy (EP)

    • Ratsliveonnoevilstar (2003)
    • Paris Is Burning (2006)

    Single

    • Now, Now / All My Stars Aligned (2007)
    • Jesus Saves, I Spend / These Days (2007)
    • Actor Out of Work / Bicycle (2009)

    Wideoklipy

    • "Jesus Saves, I Spend" (Październik 2007), reżyseria: Andy Bruntel oraz Bucky Fukumoto
    • "Actor Out of Work" (Kwiecień 2009), reżyseria: Ian Kibbey oraz Corey Casey
    • "Marrow" (2009)
    • "Cruel" (2011)
    • "Cheerleader" (Luty 2012), reżyseria: Hiro Murai
    • "Digital Witness" (Styczeń 2014), reżyseria: Chino Moya

    Występy gościnne

    • (2008) "What's the Use of Wond'rin'?" w albumie Amandy Palmer pt. Who Killed Amanda Palmer

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform