Afrika

Morandi

  • Morandi – rumuński duet dance-popowy tworzony przez popularnego w Rumunii kompozytora i producenta (m.in. zespołu Akcent) Mariusa Mogę (znanego jako MaxiMo, ur. 1981, Alba Iulia) oraz frontmana i wokalistę Andreasa Stefana Ropcea (Randi). Nazwa formacji jest połączeniem pseudonimów członków: Mo (Moga) + Randi (Rapcea).

    Duet był nominowany w 2005 roku do MTV Europe Music Awards w kategorii Najlepszy Wykonawca Rumuński, jednakże tytuł otrzymał zespół Voltaj. Rok później, w ramach tej samej nagrody, zespół został laureatem w kategoriach: Najlepsza Piosenka (za Beijo) oraz Najlepszy Teledysk (za Falling Asleep).

    Poza Rumunią najbardziej znane są piosenki Love Me, Beijo (w języku portugalskim), Angels i Falling Asleep, które zdobyły umiarkowaną popularność na europejskich listach przebojów (gł. w Turcji, Grecji, Bułgarii, Polsce i Portugalii).

    Utwór Beijo (w wersji angielskojęzycznej jako Uh la la) został wydany w Wielkiej Brytanii we wrześniu 2006 roku przez Apollo Recordings.

    Dyskografia

    Albumy

    • Reverse (2005)
    • Mind Fields (2006)
    • N3XT (2008)
    • Zebra (2009-teraz)

    Single·

    • Love Me (2005)
    • Beijo (2005)
    • Falling Asleep (2006)
    • Oh La La (2006)
    • A La Lujeba (2006)
    • Angels (Love is the Answer) (2007)
    • Afrika (2007)
    • Save Me (2008)
    • In ochii tai (2009) (feat. Ita) - singiel wydany tylko w Rumunii
    • Colors (2009)
    • Rock The World (2010)
    • Midnight Train (2010)
    • Serenada (2011)
    • Everytime We Touch (2013)

    Linki zewnętrzne

    Oficjalna strona Morandi

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform