Dave Gahan

  • David Gahan (ur. 9 maja 1962 w Epping jako David Callcott) – muzyk angielski, współtwórca i wokalista zespołu Depeche Mode. Przed powstaniem Depeche Mode współpracował z zespołami: The Vermin, The French Look i Composition of Sound. W 2003 roku wydał, wraz z Knoxem Chandlerem, swój pierwszy solowy album Paper Monsters. W 2012 roku wziął udział w nagraniu albumu producenckiego duetu Soulsavers (tworzą go Rich Machin i Ian Glover) zatytułowanego The Light the Dead See. Muzycy poznali się trzy lata wcześniej, gdy formacja supportowała koncerty Depeche Mode.

    Życie prywatne

    Wychowywał się w rodzinie robotniczej Sylvii Ruth i Lena Callcotta. Ma siostrę Susan Christine oraz dwóch braci Philipa Michaela i Petera Erica.

    4 sierpnia 1985 roku Gahan ożenił się z Joanne Fox, z którą ma syna Jacka (ur. 1987). Jennifer Sklias wystąpiła w teledysku do piosenki "Suffer Well", gdzie ukazuje się dwukrotnie – raz jako anioł, drugi raz jako ona sama.

    W 1995 roku Gahan próbował popełnić samobójstwo, podcinając sobie żyły w nadgarstkach. Kilka miesięcy później, w maju 1996 roku przedawkował narkotyki podczas pobytu w hotelu w Los Angeles. Został przewieziony do szpitala, gdzie stwierdzono zatrzymanie akcji serca i podjęto skuteczną reanimację.

    Podczas tournée z zespołem Depeche Mode promującego płytę Sounds of the Universe w maju 2009 roku, na chwilę przed rozpoczęciem koncertu w Atenach, Dave poczuł się źle i został przewieziony do szpitala. Badania wykazały guz nowotworowy pęcherza moczowego, który został operacyjnie usunięty kilka dni później.

    Dyskografia

    Albumy

    • Paper Monsters (2003)
    • Hourglass (2007)
    • Hourglass Remixes (2008)
    • The Light the Dead See (2012) (razem z zespołem Soulsavers)

    Single

    • Dirty Sticky Floors (2003)
    • I Need You (2003)
    • Bottle Living / Hold On (2003)
    • A Little Piece (2004)
    • Kingdom (2007)
    • Saw Something/Deeper and Deeper (2008)
    • Longest Day (2012)
    • Take Me Back Home (2012)

    Wideografia

    • Second Step (2003)
    • Live Monsters (2004)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform