Suicide Silence

  • Suicide Silence – amerykański zespół deathcore'owy pochodzący z Riverside (Kalifornia).

    Biografia

    Zespół został założony w 2002 roku. Szybko zyskał popularność na krajowej scenie, dzięki czemu równie szybko trafili do wytwórni płytowej Century Media Records. Niedługo po tym grupa nagrała swój pierwszy album studyjny zatytułowany The Cleansing, wydany dnia 18 września 2007 roku. Nagraniem albumu zajął się John Travis (Static-X), zaś remasteringiem i zmiksowaniem Tue Madsen (Himsa, The Haunted). Płyta ta znalazła się na 94 miejscu listy Billboard 200. W przeciągu tygodnia sprzedano 7.250 kopii, co sprawiło, iż materiał stał się najlepiej sprzedającym w historii Century Media.

    Prócz wydania The Cleansing zespół wydał również mini-album zatytułowany Suicide Silence EP.

    1 listopada 2012 roku w wyniku wypadku motocyklowego w Huntington Beach zginął wokalista, Mitch Lucker (1984-2012).

    21 grudnia 2012 odbył się koncert wspomnieniowo-charytatywny poświęcony pamięci Luckera, którego celem było wsparcie finansowe jego córki (w jego trakcie wystąpili muzycy, m.in. Tim Lambesis, Max Cavalera, Robert Flynn, Randy Blythe); zapis koncertu został udostępniony w internecie oraz wydany jako Suicide Silence - Ending Is The Beginning: The Mitch Lucker Memorial Show 18 lutego 2014.

    4 października 2013 na oficjalnej stronie zespołu została zamieszczona informacja o dołączeniu do formacji wokalisty zespołu All Shall Perish, Hermana "Eddiego" Hermidy. Wydarzenie to zostało poprzedzone wydaniem fragmentu utworu "You Only Live Once", w którym partie wokalne wykonał Eddie.

    Muzycy

    • Hernan "Eddie" Hermida - śpiew (od 2013)
    • Chris Garza – gitara elektryczna
    • Mark Heylmun – gitara elektryczna (od 2006)
    • Daniel Kenny – gitara basowa (od 2008)
    • Alex Lopez – perkusja (od 2006)
    • Mitch Lucker – śpiew (2002-2012, zmarły)
    • Josh Goddard – perkusja
    • Justin Tufano – perkusja
    • Tanner Womack – śpiew
    • Josh Tufano – gitara elektryczna
    • Rick Astley – gitara elektryczna
    • Warren Walczak – gitara elektryczna
    • Michael Olheiser – gitara basowa
    • Jamie Olivier – gitara basowa
    • Mike Bodkings – gitara basowa

    Dyskografia

    • The Cleansing (18 września 2007)
    • No Time to Bleed (30 czerwca 2009)
    • The Black Crown (2011)[7]
    • You Can't Stop Me (2014)
    • Suicide Silence EP (2005)
    • Green Monster (2008)

    Teledyski

    • 2008 "The Price of Beauty" (reż. Matt Bass)
    • 2008 "Bludgeoned to Death" (reż. David Brodsky)
    • 2008 "Unanswered" (reż. Jerry Clubb)
    • 2009 "Wake Up" (reż. David Brodsky)
    • 2009 "Genocide" (reż. Jerry Clubb)
    • 2010 "Disengage" (reż. Thomas Mignone)
    • 2011 "You Only Live Once" (reż. Nathan "Karma" Cox)
    • 2012 "Slaves to Substance" (reż. Nathan "Karma" Cox)
    • 2012 "Fuck Everything" (reż. Jeremy Schott)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform