on Mame

Angela Lansbury

  • Angela Brigid Lansbury (ur. 16 października 1925 w Londynie) – amerykańska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna brytyjskiego pochodzenia. Dama Komandor Orderu Imperium Brytyjskiego.

    Biografia

    Angela Brigid Lansbury urodziła się 16 października 1925 w Londynie. Jej matką była aktorka Moyna MacGill (ur. 1895, zm. 1975), a ojcem Edgar Lansbury (ur. 1887, zm. 1935). Ma dwóch braci bliźniaków Edgara i Bruce’a (ur. 1930) oraz przyrodnią siostrę Isolde Denham (ur. 1920, zm. 1987) – żonę aktora Petera Ustinova.

    W czasie II wojny światowej rodzina przeniosła się do Stanów Zjednoczonych. Debiutowała na ekranie w roli przestraszonej służącej Nancy Oliver w filmie Gasnący płomień (1944) i natychmiast dostała nominację do Oscara. Następną nominację otrzymała za swoją drugą rolę – Sibyl Vane w dramacie Portret Doriana Graya (1945) Alberta Lewina, a trzecią nominację Amerykańska Akademia Filmowa przyznała jej za rolę pani Iselin w dramacie Przeżyliśmy wojnę (1962) Johna Frankenheimera.

    Największą popularność przyniósł jej telewizyjny serial Napisała: Morderstwo (1984–1996), w którym wciela się w rolę starszej pani Jessiki Beatrice 'J.B' McGill Fletcher, rozwiązującej skomplikowane zagadki kryminalne. Za tę role otrzymała cztery Złote Globy i dwanaście nominacji do nagrody Emmy. Pięciokrotnie zdobyła teatralną nagrodę Tony. W 1997 została wyróżniona Narodowym Medalem Sztuki. W 2013 przyznano jej Honorowego Oscara za całokształt twórczości.

    W 1994 za szczególne zasługi dla sztuki królowa Elżbieta II odznaczyła ją Orderem Imperium Brytyjskiego. W 2014 została uhonorowana tytułem Dama Komandor Orderu Imperium Brytyjskiego (DBE) za zasługi dla brytyjskiej kinematografii i pracy charytatywnej.

    Od 2013 gra główną rolę w sztuce Wożąc panią Daisy, z którą jeździ po teatrach całej Wielkiej Brytanii. W 2014 wcieliła się w rolę Madame Arcati w Blithe Spirit na londyńskim West Endzie.

    Dwukrotnie zamężna. Jej pierwszym mężem był Richard Cromwell. Małżeństwo to trwało zaledwie rok; zakończyło się rozwodem w 1946. Drugi raz wyszła za mąż w 1949 za Petera Shawa. Była z nim aż do jego śmierci – 29 stycznia 2003. Z tego związku pochodzi dwójka dzieci: Anthony Peter (ur. 1952) i Deidre Angela (ur. 1953).

    Wybrana filmografia

    • 1944: Gasnący płomień (Gaslight) jako Nancy Oliver
    • 1945: Portret Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray) jako Sibyl Vane
    • 1946: Dziewczęta Harveya (The Harvey Girls) jako Em
    • 1946: Burzliwe życie Kerna (Till the Clouds Roll By) jako londyńska specjalistka
    • 1948: Trzej muszkieterowie (The Three Musketeers) jako królowa Anna
    • 1949: Samson i Dalila (Samson and Delilah) jako Semadar
    • 1958: Długie, gorące lato (The Long, Hot Summer) jako Minnie Littlejohn
    • 1961: Błękitne Hawaje (Blue Hawaii) jako Sarah Lee Gates
    • 1962: Czterech jeźdźców Apokalipsy (The 4 Horseman of the Apocalypse) jako Marguerite Laurier
    • 1964: Ukochane serce (Dear Heart) jako Phyllis
    • 1964: Świat Henry'ego Orienta (The World of Henry Orient) jako Isabel Boyd
    • 1965: Opowieść wszech czasów (The Greatest Story Ever Told) jako Claudia
    • 1965: Moll Flanders jako Lady Blystone
    • 1978: Śmierć na Nilu (Death On The Nile) jako Salome Otterbourne
    • 1980: Pęknięte lustro (The Mirror Crack'd) jako Jane Marple
    • 1984: Towarzystwo wilków (The company of Wolves) jako Granny
    • 1984–1996: Napisała: Morderstwo (Murder, She Wrote) jako Jessica Fletcher
    • 1991: Piękna i Bestia (Beauty and the Beast) jako Pani Imbryk (głos)
    • 1997: Piękna i Bestia. Zaczarowane Święta (Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas) jako Pani Imbryk (głos)
    • 1997: Anastazja (Anastasia) jako Maria Fiodorowna, cesarzowa-matka
    • 1999: Fantazja 2000 (Fantasia 2000) jako Angela Lansbury
    • 2005: Niania (Nanny McPhee) jako ciotka Adelaide
    • 2011: Pan Popper i jego pingwiny (Mr. Popper's Penguins) jako Pani Van Gundy
    • 2012: Downton Abbey jako ona sama (odcinek specjalny)
    • 2013: Adaline jako Isabel Coixet

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform