Tom Petty &The Heartbreakers

  • Tom Petty and the Heartbreakers – amerykańska grupa rockowa powstała w 1975 roku. Przez niektórych, choć nie do końca słusznie, uważana za solowe przedsięwzięcie jej lidera Toma Petty'ego.

    Grupa zawiązała się, gdy Petty związany był kontraktem z wydawnictwem, przyjęła więc jego imię, by tenże kontrakt objął i ją. Okresem największej popularności grupy były lata osiemdziesiąte XX wieku, kiedy to sama grupa jak i jej lider zaliczani byli do czołówki amerykańskiego rocka. Choć w muzyce grupy słychać pewne wpływy modnej ówcześnie nowej fali, czerpała ona inspiracje z amerykańskiego hard rocka, południowego rocka i folk rocka. Wśród tych, którzy inspirowali grupę, najczęściej wymienia się Boba Dylana, Bruce'a Springsteena, a przede wszystkim grupę The Byrds, której wielkim fanem był Tom Petty. Największymi przebojami grupy są Breakdown, American Girl, I Need to Know, Listen to Her Heart, Refugee, Even the Losers, Don’t Do Me Like That, Here Comes My Girl, Don’t Come Around Here No More, Mary Jane’s Last Dance i wiele innych.

    W 2002 r. grupa Tom Petty and the Heartbreakers została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Muzycy

    • Ron Blair gitara basowa
    • Mike Campbell gitara
    • Howie Epstein gitara basowa
    • Steve Ferrone perkusja
    • Scott Thurston gitara, harmonijka
    • Tom Petty – gitara, śpiew
    • Benmont Tench instrumenty klawiszowe

    Wcześniej w zespole grali również

    • Stan Lynch perkusja – odszedł z zespołu w 1994 roku
    • Howie Epstein gitara basowa – zmarł 23 lutego 2003 roku

    Dyskografia

    Źródło.

    • 1976 Tom Petty & the Heartbreakers
    • 1978 You're Gonna Get It!
    • 1979 Damn the Torpedoes
    • 1981 Hard Promises
    • 1982 Long After Dark
    • 1985 Southern Accents
    • 1986 Pack up the Plantation: Live!
    • 1987 Let Me Up (I've Had Enough)
    • 1991 Into the Great Wide Open
    • 1996 Songs and Music from "She's the One"
    • 1999 Echo Warner Brothers
    • 2002 The Last DJ
    • 2010 Mojo
    • 2014 Hypnotic Eye

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform