Coldcut

  • Coldcut - duet muzyczny założony przez Anglików: programistę Matta Blacka oraz nauczyciela Jonathana More'a.

    W trakcie wieloletniej wpółpracy poruszali różne nurty muzyczne: od hip-hopu i rapu do muzyki elektronicznej i jazzu. Swoją współpracę rozpoczęli w połowie lat 80. na wówczas pirackiej stacji muzycznej KissFM. W 1987 roku wydali swój pierwszy singel Say Kids, What Time Is It?, który był pierwszym w Wielkiej Brytanii utworem złożonym z sampli. W tym samym roku zrobili pierwszy remiks Erica B. & Rakima "Paid in Full" wklejając sample wokalu piosenkarki izraelskiej Ofra Haza. Są pionierami VJ'ingu - synchronizacji dźwięku z obrazem.

    W 1991 roku założyli legendarną wytwórnię płytową Ninja Tune.

    19 lipca 2008 roku zespół wystąpił we Wrocławiu, w ramach festiwalu Era Nowe Horyzonty.

    Dyskografia

    • 1989 - Out to Lunch with Ahead of Our Time
    • 1989 - What's That Noise?
    • 1990 - Some Like It Cold
    • 1994 - Philosophy
    • 1997 - ColdKrushCuts - Mixed by Coldcut/DJ Food + DJ Krush
    • 1997 - Let Us Play
    • 1998 - Let Us Replay
    • 2000 - Cold-Cut-Outs
    • 2002 - Journeys by DJ - 70 minutes of madness mix CD
    • 2006 - Sound Mirrors

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform