Dúné

  • Dune – niemiecka grupa muzyczna, przedstawiciele happy hardcore.

    Głównym pomysłodawcą i założycielem grupy w 1995 roku był Oliver Froning, do którego dołączyła Verena von Strenge, najpierw jako tancerka, później jako wokalistka. Pierwotnie miał to być jednorazowy projekt, powołany w celu wydania tylko jednego singla "Hardcore Vibes". Założyciele zachęceni sukcesem utworu postanowili działać dalej. W pierwszych latach działalności Dune cieszył się dużą popularnością, przez co stawiano go na równi z niemiecką grupą Scooter. Pierwszym hitem był utwór Hardcore Vibes, który odświeżany jest do dziś w remixach innych muzyków. Następne kompozycje również cieszyły się ogromną popularnością (Are You Ready To Fly, Can't Stop Raving, Million Miles From Home, Hand In Hand, Rainbow To The Stars). Oryginalnym pomysłem było nagranie płyty z Londyńską Orkiestrą Symfoniczną, która zawierała cover między innymi zespołu Queen (Who Wants To Live Forever). Eksperyment się sprawdził i Dune pokazał swoje drugie oblicze, w którym prawie dziecęcy głos Vereny doskonale wpasowuje się w brzmienie orkiestry symfonicznej. Ostatni singel Rainbow To The Stars został wydany 23 czerwca 2003 roku jako remix wcześniejszego hitu z roku 1996. Po tym singlu, pomimo wielu listów apelacyjnych fanów, grupa nie wznowiła działalności.

    Członkowie zespołu

    • Oliver Froning (1995 -)
    • Jens Oettrich (1995 -)
    • Bernd Burhoff (1995 -)
    • Verena von Strenge (1995-1997, 1999-2000)
    • Vanessa Hörster (1997-1998)
    • Tina Lacebal (1998)

    Dyskografia

    Single

    • Hardcore Vibes (1995)
    • Are You Ready To Fly (1995)
    • Can't Stop Raving (1995)
    • Rainbow To The Stars (1996)
    • Hand In Hand (1996)
    • Million Miles From Home (1996)
    • Who Wants To Live Forever (1997)
    • Nothing Compares 2U (1997)
    • Somebody (1997)
    • Keep The Secret (1997)
    • Electric Heaven (1997)
    • One Of Us (1998)
    • Dark Side Of The Moon (1999)
    • Dune vs. Troublemaker - Hardcore Vibes 2000 (2000)
    • Heaven (2000)
    • Rainbow To The Stars 2003 (2003)

    Albumy

    • Dune (1995)
    • Expedicion (1996)
    • Live! (1996)
    • Forever (1997)
    • Forever and Ever (1998)
    • 5 (planowana na 1998 rok, nigdy nie wydana)
    • Reunion (planowana na 2000 rok, nigdy nie wydana)
    • History (2000)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform