Culcha Candela

  • Culcha Candela ("Culcha"- to z angielskiego slangu sformułowanie kultury, "Candela" wywodzi się z hiszpańskiego i oznacza ogień lub energię – pl. Płonąca Kultura) to berlińska formacja dancehall, reggae, hip-hop założona pod koniec 2002 roku przez Johny'ego Strange, Ichtybana i Lafrotino.

    Historia

    Zespół Culcha Candela to mieszanka ludzi o różnych temperamentach, pochodzeniu i spojrzeniu na muzykę. Członkowie zespołu pochodzą z całego Świata. Culcha Candela została założona pod koniec 2002 roku przez Jonny'ego Strange, Itchyban'a i Lafrotino. Po nich do zespołu dołączyli jeszcze Larsito, Mr.Reedoo, Don Cali i DJ Chino con Estilo. Z biegiem lat kapela zagrała wiele koncertów na żywo, a w 2004 roku wydali debiutancki album Union Verdadera który został bardzo dobrze przyjęty. Ich pierwsza płytę poprzedzały single In Da City, Solarenergie i Union Verdadera. Na trasach koncertowych zespół był wspólnie z Saian Supa Crew, Gentleman i Söhne Mannheims. W maju 2005 ukazał się remix von Sientelo, hit reggae nagrywany z puertorykańczykiem Speedy i amerykanką Lumidee. 12 września 2005 ukazał się drugi album Next Generation, który był punktem wyjścia do pierwszych własnych koncertów. W 2010 roku z zespołu odszedł Lafrotino. Początkowo liczący 7 członków zespół wówczas skurczył się do 6. W 2014 roku z zespołem rozstali się Mr. Reedoo i Larsito. Od tej pory zespół liczy 4 członków.

    Zespół

    • Johnny Strange (Uganda/Niemcy) - śpiew
    • Don Cali (Kolumbia) - śpiew
    • Itchyban (Polska) - śpiew
    • Chino con Estilo (Korea Południowa) - DJ
    • Lafrotino (Kolumbia) - śpiew
    • Mr.Reedoo (Niemcy) - śpiew
    • Larsito (Kolumbia) - śpiew

    Piosenki

    Różne pochodzenie odzwierciedliło się także w języku wykonywanych piosenek. Teksty są rapowane i śpiewane po niemiecku, angielsku, hiszpańsku, a także patois (slang jamajski). Na ich unikatowe brzmienie składają się bezpośrednie hip-hopowe beaty, pełne energii rytmy latynoskie oraz relaksujące wibracje reggae. Teksty ich piosenek mówią o treściach politycznych (Una cosa) oraz imprezach (Partybus). To składniki ich własnego klimatu Culcha- dużo bardziej intensywnego niż niesmak pozostający w efekcie wypadku przy castingu. Culcha Candela wzięła udział przy DVD "Kein Bock auf Nazis" inicjatywa przeciw której zwrócili się w Niemczech NPD i Neo-Narodowy Socjalizm.

    Dyskografia

    Albumy

    • Union Verdadera (Album, 2004)
    • Next Generation (Album, 2005)
    • Union Verdadera (Nowe wydanie,Album, 2005)
    • Next Generation International Edition (Inne wersje piosenek, Album ,2006)
    • Culcha Candela (Album, 2007)
    • Schöne neue Welt (Album, 2009)
    • Das Beste (Album, 2010)
    • Flätrate (Album, 2011)

    Single

    • In Da City (Maxi,2004)
    • Solarenergie (Maxi,2004)
    • Union Verdadera (Maxi, 2004)
    • Sientelo(Culcha Candela-Remix) (Speedy feat. Lumidee, Maxi 2005)
    • Next Generation (Maxi, 2005)
    • Comeback (Maxi, 2005) (feat. Mellow Mark & Martin Jondo)
    • Give Thanks (Maxi, 2006)
    • Follow Me (Maxi, 2006) (feat. Maliq) [Nazwa piosenki z filmu Hui Buh)
    • Hamma (2007)
    • Ey DJ (2007)
    • Chica (2008)
    • Besonderer Tag (2008)
    • Schöne neue Welt (2009)
    • Monsta (2009)
    • Eiskalt (2010)
    • Somma im Kiez (2010)
    • Move it (2010)
    • Berlin City Girl (2011)
    • Hungry Eyes (2011)
    • Wildes Ding (2012)
    • Von allein (2012)

    DVD

    • Next Generation (liegt der Limited Edition des Albums Next Generation bei) (2006)
    • Domen est omen (2006)
    • Culcha Candela – Live (2008)

    Zobacz też

    • dancehall
    • reggae
    • hip-hop

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform