Kaskade & Deadmau5

  • deadmau5 (czyt. "dead mouse") właściwie Joel Thomas Zimmerman (ur. 5 stycznia 1981) - kanadyjski DJ oraz producent muzyki progressive i electro house pochodzący z Toronto w Kanadzie.

    Wczesne życie

    Joel Zimmerman urodził się w kanadyjskim Niagara Falls w Ontario. Jego matka, Nancy (z domu Johnson) jest artystą wizualnym, a jego ojciec, Rodney Thomas "Rod" Zimmerman jest pracownikiem General Motors. Ma starszą siostrę Jennifer oraz młodszego brata Chrisa. Ma pochodzenie niemieckie, szwajcarskie i angielskie.

    Dyskografia

    • Get Scraped (2006)[3]
    • Vexillology (2006)[4]
    • Random Album Title (2008)[5]
    • For Lack of a Better Name (2009)[6]
    • 4x4=12 (2010)
    • Album title goes here (2012)
    • While (1<2) (2014)

    Nagrody

    • 2008 Dance Recording of the Year za "All U Ever Want" (oraz Billy Newton-Davis)[7].
    • 2009 Dance Recording of the Year za "Random Album Title"[8].
    • 2010 Dance Recording of the Year za "Lack of a Better Name"[9].
    • 2008 Najlepszy twórca Electro House.
    • 2008 Najlepszy twórca Progressive House.
    • 2008 Najlepszy utwór "Not Exactly".
    • 2008 Najlepszy remix, trzecie miejsce za Burufunk vs. Carbon Community - "Community Funk" (Deadmau5 Remix).
    • 2009 Najlepszy twórca Electro House.
    • 2009 Najlepszy twórca Progressive House.
    • 2008 Najwyższa pozycja w karierze, pozycja 11-sta na najlepszego DJ'a.
    • 2009 Najwyższa pozycja w karierze, pozycja 6-sta na najlepszego DJ'a
    • 2010 Najwyższa pozycja w karierze, pozycja 4-ta na najlepszego DJ'a.[10]

    Koncerty w Polsce

    • 02.02.2008 - Katowice (Tunnel Carnival, Spodek)
    • 29.05.2008 - Poznań (Juwenalia)
    • 07.06.2008 - Poznań (Global Gathering Poland)
    • 05.06.2009 - Kraków (Selector Festival)
    • 03.07.2011 - Gdynia (Open'er Festival)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform