Soulja Boy Tell'em

  • DeAndre Cortez Way (ur. 28 lipca 1990 r. w Chicago w stanie Illinois) – amerykański raper znany jako Soulja Boy Tell 'Em albo po prostu Soulja Boy. Założyciel grupy muzycznej Stacks On Deck Money Gang (SODMG).

    Biografia

    Kariera

    Zadebiutował we wrześniu 2007 singlem „Crank That (Soulja Boy)”, który znalazł się na jego debiutanckim albumie Souljaboytellem.com. Innymi singlami z albumu są „Soulja Girl”, „Yahhh!”, „Let Me Get 'Em”. Jego drugi album, iSouljaBoyTellEm, ukazał się 16 grudnia 2008.

    Listopad 2010 roku przyniósł ze sobą nowy album artysty zatytułowany The DeAndre Way.

    18 października 2011 roku, został opublikowany dokumentalny film o karierze artysty Soulja Boy: The Movie. DeAndre potwierdził na Twitter, że obecnie pracuje nad swoim czwartym albumem Promise, którego data wydania zaplanowana jest na 2013 rok.

    Życie prywatne

    Miał przyrodniego brata, Deiona Jenkinsa. Zginął w wypadku samochodowym w miejscowości Charleston w stanie Mississippi, 20 marca, 2011 roku.

    Dyskografia

    • Unsigned & Still Major: Da Album Before da Album (2007)
    • Souljaboytellem.com (2007)
    • iSouljaBoyTellEm (2008)
    • The DeAndre Way (2010)
    • Loyalty (2015)

    Trasy koncertowe

    • Americas Most Wanted (2009)
    • Who They Want (2011)
    • The World Is Yours (2012)
    • King Soulja (2013)
    • Swag Tour (2014)
    • We Made It Tour (2014)

    Nagrody

    • BET Awards
      • 2008: Wybór widzów: Crank That[7] (Nominacja)
      • 2009: Wybór widzów: Kiss Me Thru the Phone[8] (Nominacja)
    • BET Hip-Hop Awards
      • 2007: Najlepszy Hip Hopowy taniec[9] (Wygrana)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform