Justin Timberlake featuring JAY Z

  • Justin Randall Timberlake, (ur. 31 stycznia 1981 w Memphis w Tennessee w USA.

    Biografia

    Jego rodzicami są Lynn Harless i Randy Timberlake.

    Karierę rozpoczął w wieku jedenastu lat w Klubie Myszki Miki, gdzie poznał m.in. Britney Spears, Christinę Aguilerę i JC Chaseza, z którym i razem z innymi kolegami w wieku czternastu lat założył boysband o nazwie *NSYNC. Nazwa wzięła się od ostatnich liter imion członków zespołu. Po siedmiu latach wspólnej kariery i trzech wydanych albumach, zdecydował się na karierę solową. Jego debiutancki album nosi nazwę Justified i znajdują się na nim takie hity jak „Cry Me a River” czy „Like I Love You”. W 2006 roku ukazała się druga solowa płyta Justina o nazwie FutureSex/LoveSounds, na której gościli m.in. Timbaland, T.I. i will.i.am. Rok później Justin razem z przyjacielem Tracem Ayalą założył linię ubrań William Rast i restaurację o nazwie Southern Hospitality.

    Poprowadził galę MTV Europe Music Awards 2006, podczas której był nominowany w dwóch kategoriach i za obydwie zdobył statuetki – pierwszą dla najlepszego wokalisty, drugą dla najlepszego wykonawcy popowego.

    W 2007 roku zdobył dwie nagrody na MTV Video Music Awards 2007.

    W roku 2007 założył własną wytwórnię płytową Tennman Records. Nazwa wzięła się z rodzinnego stanu Justina, Tennessee.

    Nagrał wspólne piosenki z Mariah Carey, a także z Nellym. Wspólnie z Kylie Minogue podczas gali rozdania nagród brytyjskiego przemysłu muzycznego zaśpiewał utwór „Rapture” z repertuaru Blondie.

    Timberlake w Polsce

    Timberlake gościł dwukrotnie w Polsce jako członek grupy *NSYNC. W 1996 roku 'N Sync brali udział w polskiej edycji Bravo Super Show i występowali na scenie obok takich wykonawców jak Trey D. czy The Kelly Family. Pół roku później 'N Sync wrócili do Polski z 4 samodzielnymi koncertami, które odbyły się w dniach 15–18 czerwca 1997 roku w Gliwicach, Warszawie, Elblągu i Poznaniu.

    19 sierpnia 2014 Timberlake zagrał koncert na stadionie PGE Arena w Gdańsku. Był to pierwszy solowy występ tego artysty w Polsce. Na koncert sprzedano 40,794 biletów (100%) i był to jeden z największych koncertów podczas trasy The 20/20 Experience World Tour.

    The 20/20 Experience

    14 stycznia 2013 roku został wydany singiel Suit & Tie – pierwszy od 2007 roku nowy utwór artysty.

    11 lutego wydano kolejny singiel z albumu – Mirrors.

    19 marca 2013 roku premierę miała światowa premiera albumu The 20/20 Experience. Pierwsze prognozy mówią, że krążek zadebiutuje na pierwszym miejscu Billboard 200 ze sprzedażą ponad 750 tys. kopii.

    Podczas Release Party 19 marca, artysta potwierdził, że wydana zostanie druga część albumu, The 20/20 Experience – 2 of 2 (jego premiera nastąpiła 27 września 2013 roku).

    Życie prywatne

    W latach 1999-2002 był związany z Britney Spears.

    Dyskografia

    Występy gościnne

    • 2001: „My Kind Of Girl” (Brian McKnight),
    • 2001: „What It’s Like To Be Me” (Britney Spears),
    • 2002: „Work It” (Nelly),
    • 2003: „Where is the Love?” (The Black Eyed Peas),
    • 2004: „Good Foot” (Timbaland),
    • 2004: „Headsprung (Remix)” (Keri Hilson),
    • 2005: „Signs” (Snoop Dogg & Charlie Wilson),
    • 2005: „My Style” (The Black Eyed Peas),
    • 2005: „Floatin'” (Charlie Wilson & Will.i.am),
    • 2006: „If I want to” (Usher)
    • 2006: „Promiscuous” (Nelly Furtado ft.Timbaland) (wystąpił w teledysku)
    • 2006: „Loose Ends” (Sérgio Mendes, Pharoahe Monch & Will.i.am),
    • 2006: „My Style (DJ Premier Remix)” (The Black Eyed Peas).
    • 2007: „Release” (Timbaland)
    • 2007: „Bounce” Timbaland (feat. Dr. Dre & Missy Elliott)
    • 2007: „Give It to Me” (Timbaland ft. Nelly Furtado)
    • 2007: „Night Runner” (Duran Duran)
    • 2007: „Ayo Technology” (50 Cent)
    • 2007: „Rehab” (Rihanna)
    • 2007: „The Nature” (Talib Kweli)
    • 2007: „Laugh At Em” (Timbaland, Jay Z)
    • 2008: „4 Minutes” (Madonna feat. Timbaland)
    • 2008: „My Car” (Sean Paul)
    • 2008: „Run” (Gnarls Barkley)
    • 2008: „All These Things That I’ve Done” (Southland Tales)
    • 2008: „Dead and Gone” (T.I.)
    • 2008: „If I” (T.I.)
    • 2008: „Jizz in my pants” (The Lonely Island) (jako sprzątacz w sklepie)
    • 2009: „Dick in a Box” (The Lonely Island)
    • 2009: „Mother Lover” (The Lonely Island)
    • 2009: „Hole in my head” (Rihanna)
    • 2009: „Love Sex Magic” (Ciara)
    • 2009: „Carry Out” (Timbaland)
    • 2010: „Going Away”
    • 2010: „Winner” (Jamie Foxx feat. T.I.)
    • 2010: „Ain’t No Doubt About It” (Game feat. Pharell)
    • 2010: „Love Dealer” (Esmée Denters)
    • 2010: „Casanova” (Esmée Denters)
    • 2010: „Ayo Technology (Right Now Remix) (DJ Ifty feat. Akon, 50 Cent, Justin Timberlake & Timbaland)
    • 2011: „3-Way (The Golden Rule)” – The Lonely Island wraz z Lady Gaga
    • 2012: „History of Rap” (Jimmy Fallon)
    • 2013: „Holy Grail” (Jay-Z)
    • 2013: „Heaven” (Jay-Z)
    • 2013: „BBC” (Jay-Z) feat. Nas, Timbaland, Pharrell, Beyonce
    • 2013: „The Woods” (Juicy J)

    Filmografia

    Aktor

    • 1999: Dotyk anioła (Touched by an Angel) jako Uliczny grajek (gościnnie)
    • 1996-2003: Sabrina, nastoletnia czarownica (Sabrina, the Teenage Witch) jako on sam (gościnnie)
    • 2000: Modelka na medal (Model Behavior) jako Jason Sharpe
    • 2000: Longshot jako Valet
    • 2001: Przystanek miłość (On the Line) jako Makijażysta
    • 2005: Edison jako Josh Pollack
    • 2006: Jęk czarnego węża (Black Snake Moan) jako Ronnie
    • 2006: Southland Tales jako Pilot Abilene
    • 2006: Alpha Dog jako Frankie Ballenbacher
    • 2007: Shrek Trzeci (Shrek the Third) jako Książę Artie (głos)
    • 2008: The Love Guru jako Jacques Grande
    • 2009: The Open Road jako Carlton Garnet
    • 2010: The Social Network jako Sean Parker
    • 2010: Miś Yogi jako Bubu (głos)
    • 2011: Zła kobieta (Bad Teacher) jako Scott Delacorte
    • 2011: To tylko seks (Friends with benefits) jako Dylan
    • 2011: Wyścig z czasem (In Time) jako Will Salas
    • 2012: Dopóki piłka w grze (Trouble with the Curve) jako Johnny Flanagan
    • 2013: Ślepy traf (Runner, Runner) jako Richie Furst

    Kompozytor

    • 2002: Crossroads – Dogonić marzenia (Crossroads)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform