"Patient Love" (You Oughta Know Live)

Passenger

  • Michael David Rosenberg (ur. 17 maja 1984 w Brighton and Hove) – brytyjski folk rockowy piosenkarz i autor tekstów, znany jako Passenger. Wcześniej główny wokalista i kompozytor w zespole Passenger. W 2009 roku zdecydował się zachować nazwę Passenger na cześć kariery solowej. W 2013 roku sławę przyniósł mu singel "Let Her Go", który znalazł się na szczycie notowań w Holandii, Australii, Austrii, Danii, Finlandii, Niemczech, Irlandii, Nowej Zelandii, Norwegii, Szwecji, Szwajcarii oraz Włoszech.

    Życie osobiste

    Rosenberg urodził się 17 maja 1984 roku w Brighton and Hove.

    Kariera muzyczna

    2003–09: Passenger

    Mając 16 lat Michael po raz pierwszy wystąpił na żywo. W 2003 roku wraz z Andrew Phillipsem założył zespół Passenger w Brighton and Hove. Pięcioosobowy zespół wydał w 2007 roku swój solowy album, zatytułowany jako Wicked Man's Rest na Chalkmark. Rosenberg jest autorem większości tekstów z tego albumu, z wyjątkiem utworu "Four Horses", który został napisany przez Phillipsa. Zespół rozpadł się w 2009 roku.

    2014: Whispers

    26 marca 2014 roku ujawnił szczegóły swojego piątego albumu studyjnego zatytułowanego Whispers, potwierdzając datę premiery w Wielkiej Brytanii na 9 czerwca 2014 roku. W rozmowie na temat nowego albumu z Digital Spy stwierdził: "To dość filmowy album, jest wiele wielkich opowieści i idei. Znalazło się też kilka ponurych chwil o samotności i śmierci, ale bez tego nie było tego albumu.

    Trasy koncertowe

    • All The Little Lights Tour (2012–13)[11][12]
    • Whispers Tour (2014)

    Dyskografia

    • Wide Eyes Blind Love (2009)
    • Divers & Submarines (2010)
    • Flight of the Crow (2010)
    • All the Little Lights (2012)
    • Whispers (2014)
    • Whispers II (2015)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform