OneRepublic

  • OneRepublic – amerykański zespół pop-rockowy założony w 2002 roku w Colorado Springs.

    Kariera

    1996: Początki

    W 1996 roku Ryan Tedder i Zach Filkins zaprzyjaźnili się podczas ostatniego roku nauki w Colorado Springs Christian High School w Colorado Springs. Podczas wspólnych rozmów o muzyce postanowili założyć zespół. Wraz z dwoma kolegami stworzyli rockową grupę o nazwie This Beautiful Mess (nazwa nawiązywała do drugiego, wielokrotnie nagradzanego albumu. Sixpence None the Richer). Wspólnie zagrali kilka koncertów. Po roku, kiedy Tedder i Fillkins skończyli szkołę ich drogi rozeszły się.

    2002-07: Powstanie zespołu

    W 2002 roku Ryan Tedder i Zach Filkins ponownie założyli zespół o nazwie Republic. Tedder, który już wtedy miał ugruntowaną pozycję jako autor tekstów i producent muzyczny przekonał Filkinsa, aby ten przeprowadził się do Los Angeles. Kilka miesięcy później zespół podpisał kontrakt z Columbia Records. Po kilku zmianach, ostatecznie zespół tworzą: wokalista Ryan Tedder, gitarzysta Zach Filkins, basista i wiolonczelista Brent Kutzle, perkusista Eddie Fisher oraz gitarzysta Drew Brown. Grupa zmieniła także nazwę z Republic na OneRepublic, aby uniknąć kontrowersji związanych z innymi zespołami o tej nazwie. Zespół zwrócił uwagę kilku wytwórni muzycznych, w tym Mosley Music Group Timbalanda, z którą podpisał kontrakt.

    2007-09: Dreaming Out Loud

    Pierwszy singel zapowiadający album „Apologize” został wydany w 2007 roku. Kilka miesięcy później został wydany remiks tego utworu wykonany przez Timbalanda, którą ten zamieścił na swoim albumie Shock Value. Remiks utworu zyskał ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, stając się numerem jeden w szesnastu krajach świata, m. in. w Niemczech, Austrii, Szwecji, Nowej Zelandii czy Kanadzie.

    Debiutancki album zespołu, zatytułowany Dreaming Out Loud został wydany 20 listopada 2007 roku.

    Drugi singel z albumu, „Stop and Stare” wydany w marcu 2008 roku znalazł się w pierwszej dziesiątce oficjalnych notowań w ośmiu krajach na całym świecie, w tym na pozycji czwartej w Wielkiej Brytanii i pokrył się dwukrotną platyną. Kolejnym singlami promującymi album Dreaming Out Loud zostały piosenki „Say (All I Need)”, „Mercy” oraz „Come Home” z gościnnym udziałem Sary Bareilles, jednak nie zyskały one tak dużego sukcesu komercyjnego jak poprzedni single.

    2009-11: Waking Up

    Drugi album studyjny zespołu zatytułowany Waking Up został wydany 17 listopada 2009 roku. Trzeci singel z albumu, „Marchin On” największy sukces odniósł w Austrii i Niemczech, gdzie został wybrany do promocji Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 2010.

    Największy sukces z albumu Waking Up odniósł czwarty singel „Good Life”, wydany w listopadzie 2010 roku. W USA piosenka dotarła do miejsca ósmego na Billboard Hot 100.

    W 2009 roku zespół wystąpił gościnnie na drugim albumie Leony Lewis zatytułowanym Echo śpiewając wspólnie z artystką utwór „Lost Then Found”. W czerwcu 2010 roku zespół wystąpił jako support podczas trasy koncertowej Pink zatytułowanej Funhouse Summer Carnival Tour oraz kilku koncertów zespołu Bon Jovi, a także pod koniec roku 2010 podczas trasy koncertowej Maroon 5.

    21 listopada 2011 roku zespół wydał swój pierwszy świąteczny singel „Christmas Without You”.

    2012-14: Native

    Pierwszy singel zapowiadający album Native zatytułowany „Feel Again” został wydany 27 sierpnia 2012 roku. Utwór był częścią kampanii Every Beat Matters organizowanej przez Save the Children.

    22 marca 2013 roku ukazał się album Native pokrył się platyną. 2 kwietnia 2013 roku zespół wyruszył w trasę koncertową promującą album, The Native Tour. Trasa obejmowała Europę, Amerykę Północną, Azję, Australię i Nową Zelandię i zakończyła się w marcu 2014 roku.

    14 czerwca 2013 roku ukazał się trzeci singel „Counting Stars”, który odniósł największy sukces z albumu i okazał się największym sukcesem zespołu w ciągu ostatnich lat. Utwór dotarł do pierwszej piątki w oficjalnych notowaniach listach w ponad dwudziestu krajach świata, m.in. Austrii, Niemczech, Polsce, Hiszpanii, Nowej Zelandii, Australii, Kanadzie czy Meksyku.

    14 kwietnia 2014 roku zespół wydał reedycję albumu Native. Pod koniec maja 2014 roku zespół wyruszył w kolejną część trasy koncertowej, Native Summer Tour promującą album, która zakończyła się we wrześniu tego samego roku.

    W lipcu 2014 roku zespół nagrał swoją pierwszą piosenkę soundtrack zatytułowaną „Ordinary Human”. Piosenka promuje film "Dawca pamięci", którego światowa premiera odbyła się 15 sierpnia 2014 roku.

    W październiku i w listopadzie 2014 roku zespół koncertował w Europie w ramach trasy Native World Tour. W grudniu zespół wystąpił podczas serii koncertów Jingle Ball.

    Skład zespołu

    Obecny skład zespołu

    • Ryan Tedder – wokal, gitara rytmiczna, gitara akustyczna, fortepian, keyboard, gitara basowa, tamburyn, djembe
    • Zach Filkins – gitara prowadząca, altówka, gitara akustyczna, tamburyn, chórki,
    • Eddie Fisher - perkusja, instrumenty perkusyjne, djembe, cajón, gitara, dzwonki
    • Brent Kutzle – gitara basowa, wiolonczela, gitara akustyczna, keyboard, fortepian, gitara prowadząca, tamburyn, chórki
    • Drew Brown – gitara rytmiczna, gitara akustyczna, keyboard, dzwonki, marimba, gitara basowa, tamburyn, fortepian, perkusja, instrumenty perkusyjne, chórki

    Byli członkowie zespołu

    • Jerrod Bettis – perkusja (2002–05)
    • Tim Myers – gitara basowa (2004–07)

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 2007: Dreaming Out Loud
    • 2009: Waking Up
    • 2013: Native

    Trasy koncertowe

    • Tag This Tour (2008-2009)
    • Good Life Tour (2010-2011)
    • Native Tour (2013–2015)

    Występy w Polsce

    • 23 kwietnia 2010 - występ na Eska Music Awards (BGŻ Arena, Pruszków)[57]
    • 27 kwietnia 2011 - koncert (Klub Stodoła, Warszawa)[58]
    • 2 listopada 2014 - koncert w ramach Native Summer Tour (Hala Torwar, Warszawa)[59]

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform