Olafur Arnalds

  • Ólafur Arnalds (ur. 3 listopada 1986 w Mosfellsbær) – multiinstrumentalista oraz producent pochodzący z Mosfellsbær w Islandii.

    Kariera muzyczna

    Arnalds jest byłym perkusistą zespołów hardcore/metal: Fighting Shit, Celestine oraz innych.

    Współpraca z Heaven Shall Burn

    Ólafur Arnalds stał się znany szerszej publiczności na całym świecie po wydaniu w 2004 roku albumu niemieckiego zespołu Heaven Shall Burn, zatytułowanego AntiGone, na którym znalazły się skomponowane przez niego trzy utwory instrumentalne na fortepian i smyczki: "Echoes ".

    Następnie stworzył utwór "Nyfadd Von", opublikowany na wydawnictwie The Split Program II, wydanym przez Heaven Shall Burn wspólnie z grupą Caliban w 2005 roku.

    Do współpracy z Islandczykiem Niemcy powrócili przy pracy nad płytą Iconoclast (Part 1: The Final Resistance) z 2008 roku, na której Ólafur Arnalds znów skomponował swoje melodie zatytułowane "Awoken" oraz "Equinox".

    Na kolejnym albumie Heaven Shall Burn pt. Invictus (Iconoclast III) z 2010 roku, pojawiły się dwa utwory Arnaldsa: "Intro" i "Outro".

    Kariera solowa

    12 października 2007 roku Arnalds wydał swój pierwszy autorski album zatytułowany Eulogy for Evolution. W 2008 roku nagrał EP-kę Variation of Static. W tym samym roku udał się w trasę ze swoimi dużo sławniejszymi rodakami z grupy Sigur Rós. Wystąpił wówczas również w Polsce - koncert odbył się 20 sierpnia 2008 roku w Warszawie.

    Duże zainteresowanie muzyką Ólafura w Polsce spowodowało, że wystąpił ponownie jeszcze w tym samym roku w Poznaniu 10 listopada.

    W kwietniu 2009 roku przez siedem dni komponował i codziennie publikował w internecie kolejno jeden utwór (poprzez stronę http://foundsongs.erasedtapes.com ). Kolekcja kompozycji została zatytułowana Found Songs i wydana jako całość 31 sierpnia 2009.

    Ólafur Arnalds wystąpił po raz trzeci w Polsce 9 sierpnia 2009 roku podczas Off Festivalu w Mysłowicach.

    Na koniec 2009 roku, we współpracy z Barði Jóhannson (Bang Gang), powstała ścieżka dźwiękowa do produkcji baletowej Dyad 1909 autorstwa Wayne'a McGregora. Wydawnictwo miało swoją premierę 4 grudnia 2009 roku.

    Muzyka z utworu "Fok" została wykorzystana w oficjalnym materiale promocyjnym wideo kampanii po nazwą "WaSH" (ang. Water, Sanitation and Hygiene, pol. Woda, Warunki sanitarne i Higiena), organizowanej przez UNICEF-Belgia, Belgijski Narodowy Komitet UNICEFU.

    31 maja 2010 miał premierę najnowszy album artysty, zatytułowany ...And They Have Escaped the Weight of Darkness.

    W 2010 roku jego trasa koncertowa objęła cztery polskie miasta. 11 listopada zagrał w poznańskiej "Scenie Na Piętrze", 12 listopada w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie, 13 listopada w "Firleju" we Wrocławiu i 14 listopada w katowickiej "Hipnozie".

    3 października 2011 zaczął drugi już projekt polegający na codziennym komponowaniu i publikowaniu utworów przez cały tydzień w Internecie. Płyta zatytułowana "Living Room Songs" była dostępna od 5 grudnia 2011.

    Dyskografia

    • Eulogy for Evolution (2007)
    • Variation of Static - EP (2008)
    • Found Songs (2009)
    • Dyad 1909 (2009)
    • ...And They Have Escaped the Weight of Darkness (2010)
    • Ścieżka dźwiękowa do filmu Another Happy Day (2011)
    • Living Room Songs (2011)
    • Stare EP (2012)
    • For Now I Am Winter (2013)

    Teledyski

    • "3055" (2008)[5]
    • "Ljósið" (2009)[6]
    • "Hægt, kemur ljósið" (2010, reż. Esteban Diácono)[7]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform