Mariah Carey;Joe;98 Degrees

  • Mariah Carey (ur. 27 marca 1970 w Huntington na wyspie Long Island w stanie Nowy Jork.

    Życie i działalność

    Jest trzecim i najmłodszym dzieckiem byłej śpiewaczki operowej Patricii Hickey, z pochodzenia Irlandki i Alfreda Roya Carey (dawniej Nunez), technika pochodzenia afro-wenezuelskiego. Pod względem religii jest protestantką wyznania episkopalnego.

    Od 1993 do 1998 roku była żoną Tommy'ego Mottoli. 30 kwietnia 2008 roku wzięła ślub z aktorem Nickiem Cannonem i dokładnie trzy lata później, bo w trzecią rocznicę ich ślubu została matką bliźniąt, chłopca i dziewczynki. Po czterech dniach od narodzin dzieci podano oficjalne imiona dzieci. Córka nosi imię Monroe, a syn Moroccan Scott.

    Debiutowała w 1990 albumem Mariah Carey. Na swoim koncie ma wiele przebojów i nagród, w tym 5 Grammy. Sprzedała ponad 200 milionów płyt na całym świecie. Jest laureatką tytułu Gwiazda millenium. Jej album z 2005 r., The Emancipation of Mimi, w samych Stanach sprzedał się w 6 mln egzemplarzy, natomiast sprzedaż światowa przekroczyła 10 mln kopii. Przyniósł jej także kolejne numery 1 na liście Billboard: "We Belong Together" oraz "Don't Forget About Us". Jak dotąd ostatnim numerem 1 na liście Billboard jest "Touch My Body" z 2008 roku. W sumie Mariah Carey umieściła na pierwszym miejscu listy Billboardu 18 hitów (więcej niż Elvis Presley - 17) i tym samym znalazła się na 2 miejscu w rankingu artystów z największą ilością singli nr 1 na świecie (więcej singli umieścili tylko The Beatles - 20).

    7 listopada 2011 r. Mariah Carey wzięła udział w "koncercie" holograficznym, w czasie którego pełny, trójwymiarowy obraz-hologram jej postaci, śpiewającej kilka utworów na realnie istniejącej scenie, można było obejrzeć jednocześnie w Krakowie, Frankfurcie, Zagrzebiu, Skopje i Podgoricy. Koncert był częścią kampanii reklamowej Deutsche Telekom. Był to pierwszy zorganizowany na taką skalę koncert w technologii holograficznej.

    W 2008 roku wzięła udział w kampanii społecznej sprzeciwiającej się wprowadzeniu w amerykańskim stanie Kalifornia poprawki legislacyjnej zamykającej drogę parom jednopłciowym do zawierania małżeństw (tzw. Propozycja 8).

    25 lipca 2012 r. Mariah Carey podpisała kontrakt ze stacją FOX na jeden sezon jurorowania w programie talent show American Idol. Carey zastąpiła Jennifer Lopez, która po dwóch sezonach zrezygnowała z tego stanowiska. Gwieździe zaproponowano 18 milionów dolarów za cały sezon programu co sprawiło, że piosenkarka zgarnęła najwyższą sumę, za udział w programie tego typu, jaka kiedykolwiek się pojawiła jednocześnie przebijając Britney Spears, która dostała 15 milionów za udział w The X Factor (program telewizyjny).

    Po rezygnacji z jurorowania w kolejnej edycji programu American Idol, Carey zapowiedziała wydanie swojego czternastego albumu zatytułowanego "Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse". Płytę, która swoją premierę miała 27 maja 2014 roku, zapowiadają single "#Beautiful", nagrany w duecie z Miguelem i "You're Mine (Eternal)".

    Filmografia

    • 2013: Kamerdyner (The Butler) jako Hattie Pearl
    • 2009: Hej, skarbie (Precious) jako Pani Weiss
    • 2008: Tennessee jako Krystal Evans
    • 2005: State Property 2 jako Kobieta
    • 2002: Kłopoty na zamówienie (WiseGirls) jako Raychel
    • 2001: Glitter jako Billie Frank
    • 1999: Kawaler (The Bachelor) jako Ilana
    • 2008: Nie zadzieraj z fryzjerem (You Don't Mess with the Zohan) jako ona sama
    • 2002: Ally McBeal jako Candy Cushnip

    Dyskografia

    Albumy studyjne:

    • 1990: Mariah Carey
    • 1991: Emotions
    • 1993: Music Box
    • 1994: Merry Christmas
    • 1995: Daydream
    • 1997: Butterfly
    • 1999: Rainbow
    • 2001: Glitter
    • 2002: Charmbracelet
    • 2005: The Emancipation of Mimi
    • 2008: E=MC²
    • 2009: Memoirs of an Imperfect Angel
    • 2010: Merry Christmas II You
    • 2014: Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse

    Albumy kompilacyjne:

    • 1992: MTV Unplugged
    • 1998: #1's
    • 2001: Greatest Hits
    • 2003: The Remixes
    • 2008: The Ballads
    • 2010: Playlist: The Very Best of Mariah Carey
    • 2012: The Essential: Mariah Carey
    • 2015: #1 to Infinity

    Trasy koncentrowe

    • 1993: Music Box Tour
    • 1996: Daydream World Tour
    • 1998: Butterfly World Tour
    • 2000: Rainbow World Tour
    • 2003–2004: Charmbracelet World Tour: An Intimate Evening with Mariah Carey
    • 2006: The Adventures of Mimi: The Voice, The Hits, The Tour
    • 2009–2010: The Angels Advocate Tour
    • 2014: The Elusive Chanteuse Show Tour

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform