Berlin

  • Berlin - amerykańska grupa muzyczna z nurtu new wave, której liderem oraz wokalistką jest Terri Nunn. Zespół został założony w 1979 roku w hrabstwie Orange w Kalifornii.

    Pierwszy singel grupy, "A Matter of Time" został wydany w roku 1980 przez wytwórnię I.R.S. Records. Singel ten zrealizowano wraz z piosenkarką Virginii Macolino, gdyż Terri Nunn tymczasowo opuściła zespół w celu rozpoczęcia kariery filmowej. Ich pierwszym znaczącym hitem była kontrowersyjna piosenka "Sex (I'm A...)" (1982), której emisji zakazały niektóre amerykańskie stacje radiowe.

    Lecz prawdziwą sławę przyniosła zespołowi nastrojowa piosenka "Take My Breath Away", która pochodzi z filmu Top Gun (1986). Za tę piosenkę grupa zdobyła Oscara 1986 za najlepszą piosenkę. Singel z tą piosenką (1986) jest do dziś najlepiej sprzedającym się singlem zespołu, a sama piosenka stała się ogromnym międzynarodowym przebojem. Poza tym zespół wylansował dwa duże hity: "The Metro" i "No More Words".

    Dyskografia

    Albumy muzyczne

    • 1980 Information
    • 1982 Pleasure Victim (wydany przez Geffen Records w 1983)
    • 1984 Love Life
    • 1986 Count Three And Pray
    • 1987 Dancing In Berlin
    • 1988 Best Of Berlin 1979-1988
    • 1997 Master Series
    • 1999 Fall Into Heaven
    • 1999 Fall Into Heaven 2
    • 2000 Greatest Hits Remixed
    • 2000 LIVE: Sacred & Profane
    • 2002 Voyeur
    • 2005 4Play

    Single

    • Information:
      • 1980 "A Matter of Time"
      • 1980 "Fascination"
    • Pleasure Victim:
      • 1981 "Tell Me Why"
      • 1982 "Sex (I'm A...)"
      • 1983 "The Metro"
      • 1983 "Masquerade"
    • Love Life:
      • 1984 "No More Words"
      • 1984 "Now It's My Turn"
      • 1984 "Dancing In Berlin"
      • 1985 "Touch"
    • Count Three and Pray:
      • 1986 "Take My Breath Away"
      • 1986 "Like Flames"
      • 1986 "You Don't Know"
      • 1986 "Pink and Velvet"
    • Voyeur:
      • 2002 "Blink of an Eye"
      • 2003 "With a Touch"

    W Wielkiej Brytanii singel "Take My Breath Away" był wydany dwukrotnie: w 1988 oraz w 1990.

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform