Will Young

  • William Robert Young (ur. 20 stycznia 1979 w Reading) – brytyjski piosenkarz i aktor. Sławę przyniosła mu wygrana pierwszej edycji brytyjskiej wersji programu telewizyjnego Idol w 2002 roku (w finale konkursu pokonał Garetha Gatesa, co było szeroko komentowane w brytyjskiej prasie). Największe sukcesy odnosi w Wielkiej Brytanii, Irlandii, RPA i Holandii, choć jest znany na całym świecie.

    Życiorys

    Kariera muzyczna

    Charakterystyczną cechą muzycznej twórczości Younga (będącej mieszanką popu i jazzu) jest duża liczba ballad.

    Liczba sprzedanych kopii jego debiutanckiego singla zawierającego piosenkę "Anything Is Possible" w dniu premiery przekroczyła czterysta tysięcy. Singel ten zajmuje jedenaste miejsce na liście najlepiej sprzedanych singli w historii brytyjskiego przemysłu muzycznego oraz miejsce #1 na liście najszybciej sprzedających się singli w Wielkiej Brytanii. Od 2002 roku aż cztery single Younga zajęły pierwsze miejsce w Wielkiej Brytanii, a sześć innych zajęło miejsce w pierwszej piątce.

    W 2007 roku Brytyjczycy drugi raz z rzędu przyznali Youngowi tytuł "najlepszego piosenkarza Wielkiej Brytanii". Skalę jego popularności w rodzimym kraju pokazuje także fakt, iż od początku swojej kariery corocznie jest nominowany (obecnie ma na swoim koncie już pięć nominacji) do nagrody brytyjskiego przemysłu muzycznego BRIT Awards w różnych kategoriach.

    Do roku 2011 artysta wydał łącznie sześć albumów − pięć studyjnych oraz jeden kompilacyjny.

    Kariera aktorska

    W 2005 roku wystąpił w filmie Pani Henderson (Mrs. Henderson Presents) u boku Judi Dench i Boba Hoskinsa. Od stycznia 2007 roku Young bierze udział w przedstawieniu The Vortex wystawianym przez Royal Exchange Theatre. Jego występy zostały dobrze odebrane przez krytyków.

    Działalność dobroczynna

    Young angażuje się także w działalność dobroczynną: wspiera dwie angielskie organizacje charytatywne (Women's Aid oraz Mencap) i jest przedstawicielem brytyjskiego Prince's Trust, któremu przewodniczy książę Walii. Ponadto dał wiele charytatywnych występów, m.in. w RPA w serii koncertów Unite of the Stars organizowanych przez Nelsona Mandelę. W 2004 roku wraz z innymi artystami (grupę nazwano Band Aid 20) nagrał trzecią już edycję charytatywnego singla "Do They Know It's Christmas", który w Wielkiej Brytanii doszedł do pierwszego miejsca listy przebojów.

    Życie prywatne

    W 2002 roku, aby wyprzedzić spekulacje kolorowych czasopism, Young ujawnił publicznie, że jest gejem. Jak sam twierdzi nigdy się z tym nie ukrywał i czuje się dobrze ze swoją seksualnością.

    Dyskografia

    • From Now On (2002, 2x platynowa płyta w Wielkiej Brytanii)
    • Friday's Child (2003, 5x platynowa płyta w Wielkiej Brytanii, złota płyta w Irlandii i RPA)
    • Keep On (2005, 3x platynowa płyta w Wielkiej Brytanii, złota płyta w Irlandii i RPA)
    • Let It Go (2008, platynowa płyta w Wielkiej Brytanii)
    • The Hits (kompilacja) (2009, platynowa płyta w Wielkiej Brytanii)
    • Echoes (2011, platynowa płyta w Wielkiej Brytanii)

    Single

    • "Anything Is Possible" / "Evergreen" (2002, #1 UK)
    • "Light My Fire" (2002, #1 UK)
    • "The Long And Winding Road" / "Suspicious Minds" (2002, #1 UK)
    • "Don't Let Me Down" / "You And I" (2002, #2 UK)
    • "Leave Right Now" (2003, #1 UK)
    • "Your Game" (2004, #3 UK)
    • "Friday's Child" (2004, #4 UK)
    • "Switch It On" (2005, #5 UK)
    • "All Time Love" (2006, #3 UK)
    • "Who Am I" (2006, #11 UK)
    • "Changes" (2008, #10 UK)
    • "Grace" (2008, #33 UK)
    • "Let It Go" (2009, #58 UK)
    • "Tell Me the Worst" (2009)
    • "Hopes & Fears" (2009, #65 UK)
    • "Jealousy" (2011; #5 UK)
    • "Come On" (2011; #83 UK)
    • "Losing Myself" (2012; #72 UK)
    • "I Just Want a Lover" (2012)

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform