Anna Kendrick

  • Anna Kendrick (ur. 9 sierpnia 1985 w Portland, w stanie Maine) − amerykańska aktorka i piosenkarka. Szerszej publiczności dała się poznać w sadze Zmierzch, w której zagrała Jessicę Stanley. Rok po premierze pierwszej części Zmierzchu, w kinach pojawił się film W chmurach, gdzie Kendrick zagrała rolę drugoplanową u boku George'a Clooneya. Za rolę Natalie Keener została nominowana do Oscara w kategorii Najlepsza aktorka drugoplanowa.

    Biografia

    Anna Kendrick urodziła się w Portland. Aktorstwem zaczęła interesować się w wieku 10 lat, jeżdżąc na liczne przesłuchania razem z rodzicami. Jej pierwszą poważną rolą był występ w broadwayowskim musicalu High Society w sierpniu 1998 roku, gdzie wcieliła się w rolę Dinah. Musical otrzymał liczne nominacje do nagród takich jak Theatre World Award czy Drama Desk Award. Sama Kendrick otrzymała nominację do nagrody Tony (była drugą najmłodszą osobą nominowaną do tej nagrody, miała wtedy 12 lat). Następnie pojawiała się w innych produkcjach teatralnych np. musicalu A Little Night Music. W 2003 roku miał miejsce jej filmowy debiut w Letnim obozie, otrzymała przez to nominacje do Chlotrudis Award dla najlepszej aktorki drugoplanowej oraz Independent Spirit Awards za najlepszy debiut za rolę Fritzi Wagner. Cztery lata później w 2007 roku zagrała Ginny Ryerson w Rocket Science, a jej występ został bardzo dobrze oceniony przez krytyków co zaowocowało nominacją do Independent Spirit Awards w kategorii najlepszej aktorki drugoplanowej. W tym samym czasie otrzymała rolę Jessiki Stanley w filmie Zmierzch, adaptacji książki Stephenie Meyer. Film pojawił się na ekranach w 2008 roku. W 2009 premierę miała kolejna część sagi, w której również wystąpiła. W tym samym roku premierę miał film W chmurach, gdzie Anna gra u boku George'a Clooneya. Za tę rolę Kendrick otrzymuje nominacje do nagród Gildii Aktorów Filmowych, Satelity, Złotego Globu i Oscara jako najlepsza aktorka drugoplanowa.

    Filmografia

    • The Mayor (2003) jako Sadie Winterhalter
    • Letni obóz (Camp, 2003) jako Fritzi Wagner
    • Rocket Science (2007) jako Ginny Ryerson
    • Viva Laughlin (2007) jako Holly
    • Zmierzch (Twilight, 2008) jako Jessica Stanley
    • Elsewhere (2009) jako Sarah
    • Oblicza strachu (Fear Itself, 2009) jako Shelby Johnson (1 odcinek)
    • Dokąd zmierzasz? (The Marc Pease Experience, 2009) jako Meg Brickman
    • W chmurach (Up in the Air, 2009) jako Natalie Keener
    • Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu (The Twilight Saga: New Moon, 2009) jako Jessica Stanley
    • Saga "Zmierzch": Zaćmienie (The Twilight Saga: Eclipse, 2010) jako Jessica Stanley
    • Scott Pilgrim kontra świat (Scott Pilgrim vs. the World, 2010) jako Stacey Pillgrim
    • Pół na pół (50/50, 2011) jako Katherine "Katie" McKay
    • Saga "Zmierzch": Przed świtem - część 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 2011) jako Jessica Stanley
    • Jak urodzić i nie zwariować (What to Expect When You're Expecting, 2012) jako Rosie
    • Głowa rodziny (Family Guy, 2012) jako Nora (głos, 1 odcinek)
    • ParaNorman (2012) jako Courtney Babcock (głos)
    • Reguła milczenia (The Company You Keep, 2012) jako Diana
    • Bogowie ulicy (End of Watch, 2012) jako Janet
    • Ben Folds Five: Do It Anyway (2012) jako Sekretarka
    • Pitch Perfect (2012) jako Beca
    • Saga "Zmierzch": Przed świtem - część 2 (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2, 2012) jako Jessica Stanley
    • Kumple od kufla (Drinking Buddies, 2013) jako Jill
    • Rapture-Palooza (2013) jako Lindsey Lewis
    • Get a Job (2014) jako Jillian Stewart
    • Głosy (The Voices, 2014) jako Lisa
    • Life After Beth (2014) jako Erica Wexler
    • Happy Christmas (2014) jako Jenny
    • The Last 5 Years (2014) jako Cathy Hyatt
    • Into the Woods (2014) jako Kopciuszek
    • Pitch Perfect 2 (2015) jako Beca

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform