Cool

Alesso

  • Alesso, właśc. Alessandro Lindblad (ur. 7 lipca 1991 w Sztokholmie) – szwedzki DJ i producent muzyczny. Jego twórczość początkowo przeważała w tech house, obecnie – progressive house.

    Alesso przygodę z muzyką rozpoczął jako 10 latek, kiedy jako prezent urodzinowy otrzymał swój pierwszy syntezator. W 2010 roku, jako 18-latek nakładem szwedzkiej Joia Records wydano jego pierwsze trzy pierwsze oficjalnie wydane produkcje powstałe w klimatach tech house i house – Workaholic, Moma i Think It's Time. Wytwórnia należąca do Luciano Ingrosso, wuja znanego szwedzkiego DJ-a Sebastiana Ingrosso była jednak pierwszym stopniem w karierze młodego Szweda. W 2011 roku Alesso w przypadkowy sposób 'podrzucił' Sebastianowi Ingrosso swoje demo zawierające jego nową produkcję – utwór Dynamite. Produkcja tak spodobała się Ingrosso, że postanowił włączyć Szweda do swojej wytwórni Refune Records i wydać ją oficjalnie jako część Extended Playa, w którego skład później wszedł także utwór Nillionaire. Kamieniem milowym w karierze Alesso był wspólny utwór z Ingrosso pt. Calling, który spowodował, że o młodym Szwedzie usłyszał cały klubowy świat. 3 miesiące wcześniej – remix do utworu Pressure zyskał uznanie wielu znanych DJ-ów z całego świata. W 2012 roku na antenie brytyjskiego radia BBC Radio 1 Alesso zagrał swój pierwszy Essential Mix. Rok ten upłynął także pod znakiem produkcji Calling wzbogaconej o wokal amerykańskiego wokalisty Ryana Teddera, a także produkcji Years i City of Dreams z gościnnym udziałem odpowiednio Amerykanina Matthew Koma i Dirty Southa.

    W 2011 roku Alesso pierwszy raz pojawił się w rankingu DJ Mag zajmując 70 miejsce. Rok później – uplasował się na miejscu 20.

    Dyskografia

    Single

    • 2010: Moma
    • 2010: Workaholic
    • 2010: Think It's Time
    • 2010: Loose It
    • 2011: Nillionaire
    • 2011: Dynamite
    • 2011: Calling (oraz Sebastian Ingrosso)
    • 2011: Raise Your Head
    • 2012: Calling (Lose My Mind) (oraz Sebastian Ingrosso; gościnnie: Ryan Tedder)
    • 2012: Years (gościnnie: Matthew Koma)
    • 2013: If I Lose Myself (versus OneRepublic)
    • 2013: City of Dreams (oraz Dirty South; gościnnie: Ruben Haze)
    • 2012: Every Chance We Get We Run (oraz David Guetta; gościnnie: Tegan and Sara)
    • 2012: Clash
    • 2013: Under Control (oraz Calvin Harris; gościnnie: Theo Hutchcraft)
    • 2014: Tear the Roof Up
    • 2014: Heroes (We Could Be) (gościnnie: Tove Lo)
    • 2015: Cool (gościnnie: Roy English)
    • 2015: Payday
    • 2015: If It Wasn’t for You

    Remiksy

    • 2010: Tristan Garner & Gregori Klosman – "Fuckin Down" (Alesso Remix)
    • 2010: Tim Berg – "Alcoholic" (Alesso Remix)
    • 2010: Deniz Koyu feat. Shena – "Time of Our Lives" (Alesso Remix)
    • 2011: Therese – "Drop It Like It's Hot" (Alesso Remix)
    • 2011: Dúné – "Heiress of Valentina" (Alesso Exclusive Mix)
    • 2011: Niko Bellotto & Erik Holmberg feat. JB – "Running Up That Hill" (Alesso Remix)
    • 2011: Starkillers & Alex Kenji feat. Nadia Ali – "Pressure" (Alesso Remix)
    • 2011: Swedish House Mafia feat. John Martin – "Save the World" (Alesso Remix)
    • 2011: DEVolution feat. Amy Pearson – "Good Love" (Alesso Remix)
    • 2011: LMFAO feat. Goon Rock & Lauren Bennett – "Party Rock Anthem" (Alesso Remix)
    • 2011: David Guetta feat. Sia – "Titanium" (Alesso Remix)
    • 2011: Jasper Forks – "River Flows in You" (Alesso Remix)
    • 2012: Keane – "Slienced by the Night" (Alesso Remix)
    • 2012: Arty – "When I See You" (Alesso Mix)
    • 2013: OneRepublic – "If I Lose Myself" (Alesso Remix)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform