John Legend feat. Rick Ross

  • John Legend, właściwie John Stephens (ur. 28 grudnia 1978 w Springfield) – amerykański piosenkarz R&B, kompozytor i pianista. Piosenka "Glory" z filmu Selma, nagrana z raperem Commonem, otrzymał Oscara za najlepszy utwór.

    Biografia

    W wieku 4 lat Legend zaczął grać gospel na pianinie klasycznym, tak jak nauczyła go jego babcia. Rok później dołączył do kościelnego chórku dziecięcego. W wieku 16 lat ukończył Springfield North High School, by później zacząć uczęszczać do uniwersytetu w Pensylwanii. Tam przewodził Counterparts, grupie śpiewającej a cappella.

    Zaczynał od pracy w Boston Consulting Group w Bostonie i później w Nowym Jorku. Przed tym jak stał się znanym artystą występował w mniejszych klubach w Nowym Jorku, Filadelfii i Waszyngtonie.

    To współlokator Johna, Devon Harris, przedstawił go swojemu kuzynowi, wtedy jeszcze wschodzącej gwieździe hip-hopu, Kanye Westowi. Od tamtego spotkania ta dwójka artystów bardzo często pracuje razem. Legend ma także kontrakt z wytwórnią Kanyego, G.O.O.D. Music, w której to wydał swój debiutancki album. Pomagał także Westowi podczas produkcji jego pierwszego albumu, The College Dropout, śpiewając chórki niektórych refrenów.

    Muzyka

    Jego debiutancki album, Get Lifted, został wydany pod koniec 2004 roku. Współpracuje z takimi artystami jak raper i producent Kanye West czy Snoop Dogg. Legend również grał na pianinie w utworze Lauryn Hill "Everything is Everything", "You Don't Know My Name" Alicii Keys, "High Road" Fort Minor i "Like that" The Black Eyed Peas. W 2006 roku wydał swoją drugą płytę Once Again. Promował ją utwór "Save Room". Rok 2008 przyniósł trzeci studyjny album artysty zatytułowany Evolver. Promowały go single "Everybody Knows" czy "It`s Over" – wykonany wspólnie z Kanye'em Westem.

    Choć utwory Legenda są głównie nasycone R&B i soulem, sam artysta przyznaje, że duży wpływ na ich całokształt ma muzyka gospel, głównie dlatego, iż była to muzyka jego dzieciństwa. Jedna z ważniejszych ról odgrywa także pianino, na którym Legend uczył się grać od małego i co jest także jednym z powodów dla których artysta sam komponuje swoje utwory.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2002: Live at SOB's (album live)
    • 2003: Solo Sessions Vol. 1: Live At The Knitting Factory (album live)
    • 2004: Get Lifted
    • 2006: Once Again
    • 2006: The John Legend Collection (album live)
    • 2008: Evolver
    • 2010: Wake Up! (z The Roots)
    • 2013: Love in the Future

    Single

    • 2004 Used to Love U (Get Lifted)
    • 2005 Ordinary People (Get Lifted)
    • 2005 Number One (featuring Kanye West) (Get Lifted)
    • 2005 So High (Get Lifted)
    • 2006 Save Room (Once Again)
    • 2006 Heaven (Once Again)
    • 2007 P.D.A. (We Just Don't Care) (Once Again)
    • 2007 Another Again (Once Again)
    • 2007 Stereo (Once Again)
    • 2007 Another Again (Once Again)
    • 2007 Show Me (Once Again)
    • 2008 Green Light (feat. André 3000) (Evolver)
    • 2008 If You're Out There (Evolver)
    • 2009 Everybody Knows (Evolver)
    • 2009 It's Over (feat. Kanye West) (Evolver)
    • 2013 All of Me (Love In The Future)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform