Joel Grey

  • Joel Grey, właśc. Joel David Katz (ur. 11 kwietnia 1932 w Cleveland) - amerykański aktor.

    Jego ojcem był aktor, klarnecista i reżyser Mickey Katz, a jego córką jest aktorka Jennifer Grey.

    Zyskał uznanie rolą konferansjera w broadwayowskim musicalu "Kabaret", za którą otrzymał Nagrodę Tony. Zdobył także Oscara dla aktora drugoplanowego za tę samą rolę w filmowej wersji Kabaretu z 1972 r. w reżyserii Boba Fosse'a.

    W styczniu 2015 roku w wieku 82 lat, dokonał coming outu jako gej.

    Wybrana filmografia

    • 1957: Calypso Heat Wave - Alex Nash
    • 1961: Kiedy nadejdzie wrzesień (Come September) - Beagle
    • 1972: Kabaret (Cabaret) - Konferansjer
    • 1974: Człowiek na huśtawce (Man on a Swing) - Franklin Wills
    • 1976: Siedmio-procentowy roztwór (The Seven-Per-Cent Solution) - Lowenstein
    • 1976: Buffalo Bill i Indianie (Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson) - Nate Salibury
    • 1985: Remo: Nieuzbrojony i niebezpieczny (Remo Williams: The Adventure Begins) - Chiun
    • 1991: Kafka - Burgel
    • 1993: Magia przypadku (The Music of Chance) - Willy Stone
    • 1994: Niebezpieczeństwo (The Dangerous) - Flea
    • 1995: Wschodząca Wenus (Venus Rising) - Jimmie
    • 1996: The Empty Mirror - Josef Goebbels
    • 1996: My Friend Joe - Simon
    • 1999: Opowieść wigilijna (A Christmas Carol) - Ghost of Christmas Past
    • 2000: Zaślepieni (The Fantasticks) - Amos Babcock Bellamy
    • 2000: Tańcząc w ciemnościach (Dancer in the Dark) - Oldrich Novy
    • 2008: Udław się (Choke) - Phil

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform