John Williams

  • John Towner Williams (ur. 8 lutego 1932 w Nowym Jorku) – amerykański kompozytor, głównie muzyki filmowej, dyrygent i pianista. Stworzył muzykę do prawie stu filmów.

    W początkach swojej działalności tworzył głównie muzykę do seriali telewizyjnych. Później pojawiło się wiele produkcji, do których Williams skomponował muzykę. Przełomem na pewno były Szczęki, a następnie Gwiezdne wojny. Napisał także muzykę do trzech pierwszych części ekranizacji książek o Harrym Potterze, więc dziś jego nazwisko znane jest także wśród dzieci i młodzieży.

    Jego kompozycje znane są milionom ludzi na całym świecie. Wielu słyszało Marsz Imperialny z Gwiezdnych wojen, czy też motywy przewodnie z filmów o przygodach Indiany Jonesa lub Szczęk, nie każdy jednak kojarzy je z nazwiskiem Williamsa.

    Otrzymał czterdzieści dziewięć nominacji do Oscara, a laureatem nagrody został pięciokrotnie (za muzykę do filmów: Lista Schindlera, Szczęki, E.T., Gwiezdne wojny, część IV: Nowa nadzieja oraz adaptację musicalu Skrzypek na dachu). Otrzymał także wiele innych prestiżowych nagród, m.in. Saturna oraz dwadzieścia jeden statuetek Grammy, cztery Złote Globy czy nagrodę BAFTA. W 2009 został odznaczony przez prezydenta Baracka Obamę Narodowym Medalem Sztuki.

    Podczas swojej kariery wielokrotnie współpracował z Londyńską Orkiestrą Symfoniczną.

    Jego syn Joseph jest wokalistą zespołu rockowego Toto.

    Filmografia

    1953-1962

    • General Electric Theater (reż. Rodney Amateau)

    1957-1962

    • Tales of Wells Fargo (reż. R.G. Springsteen)

    1957-1960

    • M Squad (reż. Dann Cahn)

    1957-1962

    • Bachelor Father reż. Abby Berlin)

    1957-1965

    • Wagon Tarin(reż. Frank Arrigo , Richard Bartlett)

    1959

    • Daddy-O (reż. Lou Place)

    1960

    • I Passed for White (reż. Herbert Wilcox)
    • Because They're Young (reż. Paul Wendkos)

    1961

    • Stark Fear (reż. Ned Hockman, wsp.)
    • Bachelor Flat (reż. Frank Tashlin)
    • The Secret Ways (reż. Phil Karlson)

    1962

    • Diamond Head (reż. Guy Green)
    • Flashing Spikes (reż. John Ford)

    1963

    • Gidget Goes to Rome (reż. Paul Wendkos)

    1964

    • Zabójcy (The Killers, reż. Don Siegel)
    • Nightmare in Chicago (reż. Robert Altman)

    1965

    • John Goldfarb, Please Come Home (reż. Jack Lee Thompson)
    • The Katherine Reed Story (reż. Robert Altman)
    • Najodważniejsi z wrogów (reż. Frank Sinatra)

    1966

    • Niezwyciężony Bill (The Plainsman, reż. David Lowell Rich)
    • Penelope (reż. Arthur Hiller)
    • Nie z moją żoną! (Not with My Wife, You Don’t!, reż. Norman Panama)
    • The Rare Breed (reż. Andrew V. McLaglen)
    • Jak ukraść milion dolarów (How a Steal a Million, reż. William Wyler)

    1967

    • Dolina lalek (Valley on the Dools, reż. Mark Rydell)
    • Fitzwilly (reż. Delbert Mann)
    • Przewodnik żonatego mężczyzny (A Guide for the Married Man, reż. Gene Kelly)

    1968

    • Sierżant Ryker (Sergeant Ryker, reż. Buzz Kulik)
    • Storia di una donna (reż. Luca Bercovici)

    1969

    • Koniokrady (The Reivers, reż. Mark Rydell)
    • Daddy’s Gone a Hunting (reż. Mark Robson)
    • Do widzenia, panie Chips (Goodbye, Mr. Chips, reż. Herbert Ross)

    1970

    • Jane Eyre (reż. Delbert Mann)

    1971

    • Kowboje (The Cowboys, reż. Mark Rydell)
    • Skrzypek na dachu (Fiddler on the Roof, reż. Norman Jewison)
    • The Screaming Woman (reż. Jack Smight)

    1972

    • Pete i Tillie (Pete ’n’ Tillie, reż. Martin Ritt)
    • Obrazy (Images, reż. Robert Altman)
    • Tragedia "Posejdona" (The Poseidon Adventure, reż. Ronald Neame)

    1973

    • Przygody Tomka Sawyera (Tom Sawyer, reż. Taylor)
    • Papierowe łowy (The Paper Chase, reż. James Bridges)
    • Przepustka dla marynarza (Cinderella Liberty, reż. Mark Rydell)
    • Długie pożegnanie (The Long Goodbye, reż. Robert Altman)
    • Człowiek, który kochał Cat (The Who Loved Cat Dancing, reż. Richard C. Sarafian)

    1974

    • Sugarland Express (The Sugarland Express, reż. Steven Spielberg)
    • Conrack (reż. Martin Ritt)
    • Trzęsienie ziemi (Earthquake, reż. Mark Robson)
    • Płonący wieżowiec (The Towerinig Inferno, reż. John Guillermin)

    1975

    • Szczęki (Jaws, reż. Steven Spielberg)
    • Akcja na Eigerze (The Eiger Sanction, reż. Clint Eastwood)

    1976

    • Bitwa o Midway (Midway, reż. Jack Smight)
    • Intryga rodzinna (Family Plot, reż. Alfred Hitchcock)
    • Przełomy Missouri (The Missouri Breaks, reż. Arthur Penn)
    • Czarna niedziela (Black Sunday, reż. John Frankenheimer)

    1977

    • Bliskie spotkania trzeciego stopnia (Close Encounters of the Third Kind, reż. Steven Spielberg)
    • Gwiezdne wojny: część IV – Nowa nadzieja (Star Wars, reż. George Lucas)

    1978

    • The Star Wars Holiday Special (reż. Steve Binder)
    • Szczęki II (Jaws II, reż. Jeannot Szwarc)
    • Superman (Superman, reż. Richard Donner)
    • Furia (The Fury, reż. Brian De Palma)

    1979

    • Dracula (Dracula, reż. John Badham)
    • 1941 (1941, reż. Steven Spielberg)

    1980

    • Gwiezdne wojny: część V – Imperium kontratakuje (Star Wars, Episode V: The Empire Strikes Back, reż. Irvin Kershner)
    • Serce robota (Heartbeeps, reż. Allan Arkush)
    • Poszukiwacze zaginionej Arki (Raiders of the Lost Ark, reż. Steven Spielberg)

    1982

    • Tak, Giorgio (Yes, Giorgio, reż. Franklin J. Schaffner)
    • Monsignor (Monsignor, reż. Frank Perry)
    • E.T. (E.T., reż. Steven Spielberg)

    1983

    • Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi (Star Wars, Episode VI: Return of the Jedi, reż. Richard Marquand)

    1984

    • Indiana Jones i Świątynia Zagłady (Indiana Jones and Temple of Doom, reż. Steven Spielberg)
    • Rzeka (The River, reż. Mark Rydell)

    1986

    • Kosmiczny obóz (SpaceCamp, reż. Michael Winner)

    1987

    • Imperium Słońca (Empire of the Sun, reż. Steven Spielberg)
    • Zdumiewające historie (Amazing Stories: The Mission, reż. Steven Spielberg)
    • Czarownice z Eastwick (The Witches of Eastwick, reż. George Miller)

    1988

    • Przypadkowy turysta (The Accidental Tourist, reż. Lawrance Kasdan)

    1989

    • Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade, reż. Steven Spielberg)
    • Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July, reż. Oliver Stone)
    • Na zawsze (Always, reż. Steven Spielberg)

    1990

    • Stanley i Iris (Stanley & Iris, reż. Martin Ritt)
    • Kevin sam w domu (Home Alone, reż. Chris Columbus)

    1991

    • JFK (JFK, reż. Oliver Stone)
    • Hook (Hook, reż. Steven Spielberg)

    1992

    • Za horyzontem (Far and Away, reż. Ron Howard)
    • Kevin sam w Nowym Jorku (Home Alone II: Lost in New York, reż. Chris Columbus)

    1993

    • Park jurajski (Jurassic Park, reż. Steven Spielberg)
    • Lista Schindlera (Schindler’s List, reż. Steven Spielberg)

    1995

    • Sabrina (Sabrina, reż. Sydney Pollack)
    • Nixon (reż. Oliver Stone)

    1996

    • Uśpieni (Sleepers, reż. Barry Levinson)

    1997

    • Siedem lat w Tybecie (Seven Years in Tibet, reż. Jean-Jacques Annaud)
    • Amistad (reż. Steven Spielberg)
    • Rosewood (reż. John Singleton)
    • Zaginiony Świat: Park Jurajski (Lost World: Jurassic Park II, reż. Steven Spielberg)

    1998

    • Mamuśka (Stepmom, reż. Chris Columbus)
    • Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan, reż. Steven Spielberg)

    1999

    • Gwiezdne wojny, epizod I: Mroczne widmo (Star Wars, Episode I: The Phantom Menace, reż. George Lucas)
    • Prochy Angeli (Angela’s Ashes, reż. Alan Parker)
    • Unfinished Journey (reż. Steven Spielberg)

    2000

    • Patriota (The Patriot, reż. Roland Emmerich)

    2001

    • Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, reż. Chris Columbus)
    • A.I. Sztuczna inteligencja (A.I., reż. Steven Spielberg)
    • Park Jurajski 3 (Jurassic Park III) (reż. Joe Johnston)

    2002

    • Gwiezdne wojny, epizod II: Atak klonów (Star Wars, Episode II: Attack of the Clones, reż. George Lucas)
    • Raport mniejszości (Minority Report, reż. Steven Spielberg)
    • Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can, reż. Steven Spielberg)
    • Harry Potter i Komnata Tajemnic (Harry Potter and the Chamber of Secrets, reż. Chris Columbus)

    2004

    • Terminal (Terminal, reż. Steven Spielberg)
    • Harry Potter i więzień Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkhaban, reż. Alfonso Cuarón)

    2005

    • Gwiezdne wojny, część III: Zemsta Sithów (Star Wars, Episode III: Revenge of the Sith, reż. George Lucas)
    • Wojna światów (The War of the Worlds, reż. Steven Spielberg)
    • Monachium (Munich, reż. Steven Spielberg)
    • Wyznania gejszy (Memoirs of a Geisha, reż. Rob Marshall)

    2008

    • Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki, (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, reż. Steven Spielberg)

    2011

    • Czas wojny, (War Horse, reż. Steven Spielberg)

    2012

    • Lincoln, (reż. Steven Spielberg)

    2013

    • Złodziejka książek, (The Book Thief, reż. Brian Percival)

    Wybrane nagrody

    Dotychczas był nominowany do Oscara 47 razy, a zdobył ich 5.

    • Monachium (2005)
      • 2006 nominacja Oscar Najlepsza muzyka
    • Wyznania gejszy (2005)
      • 2006 nominacja Oscar Najlepsza muzyka
    • Czarownice z Eastwick (1987)
      • 1988 nominacja Oscar Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 6: Powrót Jedi (1983)
      • 1984 nominacja Oscar Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 5: Imperium kontratakuje (1980)
      • 1981 nominacja Oscar Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 4: Nowa nadzieja (1977)
      • 1978 wygrana Oscar Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 5: Imperium kontratakuje (1980)
      • 1981 nominacja Złoty Glob Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 4: Nowa nadzieja (1977)
      • 1978 wygrana Złoty Glob Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 3: Zemsta Sithów (2005)
      • 2006 wygrana Saturn Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 2: Atak Klonów (2002)
      • 2003 nominacja Saturn Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 6: Powrót Jedi (1983)
      • 1984 nominacja Saturn Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 5: Imperium kontratakuje (1980)
      • 1981 nominacja Saturn Najlepsza muzyka
    • Gwiezdne Wojny – Epizod 4: Nowa nadzieja (1977)
      • 1978 wygrana Saturn Najlepsza muzyka

    Muzyka

    1953-1962

    • General Electric Theater (reż. Rodney Amateau)

    1957-1962

    • Tales of Wells Fargo (reż. R.G. Springsteen)

    1957-1960

    • M Squad (reż. Dann Cahn)

    1957-1962

    • Bachelor Father (reż. Abby Berlin)

    1957-1965

    • Wagon Tarin (reż. Frank Arrigo, Richard Bartlett)

    1967

    • Dolina lalek (reż. Mark Robson)

    1969

    • Koniokrady (reż. Mark Rydell)
    • Do widzenia, panie Chips (reż. Herbert Ross, wspólnie z Lesliem Bricussem)

    1971

    • Skrzypek na dachu (reż. Norman Jewison)

    1972

    • Obrazy (reż. Robert Altman)
    • Tragedia "Posejdona" (reż. Ronald Neame)

    1973

    • Przepustka dla marynarza (reż. Mark Rydell)
    • Przygody Tomka Sawyera

    1974

    • Płonący wieżowiec (reż. John Guillermin)

    1975

    • Szczęki (reż. Steven Spielberg)

    1977

    • Gwiezdne wojny: część IV – Nowa nadzieja (reż. George Lucas)
    • Bliskie spotkania trzeciego stopnia (reż. Steven Spielberg)

    1978

    • Superman (reż. Richard Donner)

    1980

    • Gwiezdne wojny: część V – Imperium kontratakuje (reż. Irvin Kershner)

    1981

    • Poszukiwacze zaginionej Arki (reż. Steven Spielberg)

    1982

    • E.T. (reż. Steven Spielberg)

    1983

    • Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi (reż. Richard Marquand)

    1984

    • Indiana Jones i Świątynia Zagłady (reż. Steven Spielberg)
    • Rzeka (reż. Mark Rydell)

    1987

    • Imperium Słońca (reż. Steven Spielberg
    • Czarownice z Eastwick (reż. George Miller)

    1988

    • Przypadkowy turysta (reż. Lawrance Kasdan)

    1989

    • Urodzony 4 lipca (reż. Oliver Stone)
    • Indiana Jones i ostatnia krucjata (reż. Steven Spielberg)

    1990

    • Kevin sam w domu (reż. Chris Columbus)

    1991

    • JFK (reż. Oliver Stone)

    1993

    • Lista Schindlera (reż. Steven Spielberg)

    1995

    • Sabrina (reż. Sydney Pollack)
    • Nixon (reż. Oliver Stone)

    1996

    • Uśpieni (reż. Barry Levinson)

    1997

    • Amistad (reż. Steven Spielberg)

    1998

    • Szeregowiec Ryan (reż. Steven Spielberg)

    1999

    • Prochy Angeli (reż. Alan Parker)

    2000

    • Patriota (reż. Roland Emmerich)

    2001

    • A.I. Sztuczna inteligencja (reż. Steven Spielberg)
    • Harry Potter i Kamień Filozoficzny (reż. Chris Columbus)

    2002

    • Złap mnie, jeśli potrafisz (reż. Steven Spielberg)

    2004

    • Harry Potter i więzień Azkabanu (reż. Alfonso Cuarón)

    2005

    • Monachium (reż. Steven Spielberg)
    • Wyznania gejszy (reż. Rob Marshall)

    Piosenki

    1973

    • Nice to Be Around z filmu Przepustka dla marynarza', reż. Mark Rydell (muz. i sł. Paul Williams)

    1982

    • If We Were in Love z filmu Tak, Giorgio, reż. Franklin J. Schaffner (muz. i sł. Alan Bergman oraz Marilyn Bergman)

    1990

    • Somwhere in My Memory z filmu Kevin sam w domu, reż. Chris Columbus (muz. i sł. Leslie Bricusse)

    1991

    • When You’re Alone z filmu Hook, reż. Steven Spielberg (muz. i sł. Leslie Bricusse)

    1995

    • Moonlight z filmu Sabrina, reż. Sydney Pollack (muz. i sł. Alan Bergman oraz Marilyn Bergman)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform