Teddybears STHLM

  • Teddybears (dawniej Teddybears Sthlm od Teddybears Stockholm) to szwedzka grupa rockowa założona w 1991. Początkowo zespół składał się z wokalisty Patrika Arve’a oraz braci Joakima Åhlunda i Klasa Åhlunda. Później dołączył do nich perkusista Olsson. W 1993 zespół wydał swój debiutancki album You Are Teddybears. Kolejna płyta, nazwana I Can’t Believe It’s Teddybears STHLM została oddana do sprzedaży w 1996. Elementy muzyki elektronicznej wchodzące w skład trzeciego albumu Rock‘n’Roll Highschool (wydanego w 2000) spowodowały odejście od stylu hardcore, granego wcześniej przez Teddybears. Czwarta płyta, Fresh!, wydana w 2005, zawiera najlepiej rozpoznawalne utwory zespołu – Cobrastyle i Hey Boy. Pierwszy z nich został wykorzystany w kampanii reklamowej marki Heineken oraz jako ścieżka dźwiękowa gry FIFA 06. Utwór Hey Boy jest szerzej znany w Polsce w wykonaniu zespołu Blog 27. W piosence Punkrocker, wykorzystanej w reklamie Cadillaca, zaśpiewał Iggy Pop. 24 marca 2010 roku ukazał się szósty album grupy – Devil’s Music.

    Skład

    • Patrik Arve – wokal
    • Joakim Åhlund
    • Klas Åhlund
    • Olsson

    Dyskografia

    • You Are Teddybears (1993)
    • I Can't Believe It's Teddybears STHLM (1996)
    • Rock'n'Roll Highschool (2000)
    • Fresh! (2005)
    • Soft Machine (2006)
    • Devil's Music (2010)

    Bibliografia

    Zobacz też

    Caesars - szwedzki zespół, w którym występuje Joakim Åhlund

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform