Tony Bennett & Dave Brubeck

  • Dave Brubeck, właśc. David Warren Brubeck (ur. 6 grudnia 1920 w Concord, zm. 5 grudnia 2012 w Norwalk) – amerykański pianista i kompozytor jazzowy.

    Zarys biografii

    Uczęszczał do College of the Pacific oraz Mills College. Wraz z kolegami ze szkoły stworzył eksperymentatorską grupę Jazz Workshop Ensemble, która nagrywała w 1948 pod nazwą: Dave Brubeck Octet. Jednak największą popularność przyniosła mu gra w powołanym do życia w 1951 Dave Brubeck Quartet. W skład grupy wchodzili także: perkusista Joe Morello, kontrabasista Eugene Wright i saksofonista altowy Paul Desmond. Kwartet zasłynął m.in. utworami Take Five i Blue Rondo a la Turk.

    Był nawróconym katolikiem.

    Brubeck zmarł na zawał serca w drodze do swojego kardiologa.

    Odznaczenia i nagrody

    • 1994 Narodowy Medal Sztuki
    • 1999 NEA Jazz Masters Award[2]
    • 2002 Austriacki Krzyż Honorowy Nauki i Sztuki I klasy[3]

    Wybrana dyskografia

    • Time Out (1959)
    • Time Further out (1961)
    • Brandenburg Gate: Revisited (1961)
    • Cathy's Waltz (1961)
    • Elementals (1963)
    • La Fiesta de la Posada (1975)
    • Fugal Fanfare (Happy Anniversary) (1970)
    • The Gates of Justice (1969)
    • In Your Own Sweet Way (1961)
    • The Light in the Wilderness (1968)
    • Out of the Way of the People (1970)
    • Summersong (1961)
    • They All Sang Yankee Doodle (1976)
    • Truth is Fallen (1971)

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform